sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Dupa ce Curtea Constituțională a României a stabilit recent că izolarea la domiciliu și carantina instituționalizată sunt neconstituționale, Premierul Ludovic Orban a anunțat astăzi, la începutul ședintei de guvern, că va adopta proiectul de lege cu privire la condițiile de izolare și carantină în plină pandemie de COVID19.

Cu un singur punct pe ordinea de zi, ședința de guvern începută luni la ora 12:00, s-a concentrat în jurul PROIECTULUI DE LEGE privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic.

Cu această ocazie, Ludovic Orban a lansat un atac vădit la CCR pe care o consideră direct responsabilă de boicotarea eforturilor Guvernului și a autorităților angajate în lupta împotriva COVID, alături de alți lideri politici sau instituții publice care s-au comportat ca niște filiale declarate ale PSD:

”Ne-am întrunit pentru a găsi soluția pentru pericolul uriaș care există pentru sănătatea cetățenilor români, ca urmare a unei noi decizii a CCR. De la inceputul epidemei, orice demers al Guvernului și al autorităților implicate în lupta contra COVID a fost boicotat, îngreunat și aș spune în multe momente, sabotat literalmente de atitudinea unor lideri politici, atitudinea unor instituții publice, care s-au comportat ca niște filiale declarate ale PSD.

La fiecare nouă lovitură dată nu Guvernului, ci sănătății publice, dreptului cetățenilor la sănătate, noi am avut soluții. Și de data asta, iarăși venim cu soluții”, a declarat Premierul României.

În sprijinul acuzațiilor sale, Orban a înșirat apoi deciziile CCR care, din punctul său de vedere, au îngreunat eforturile Gvuernului de a stopa și controla eficient pandemia de coronavirus:

”Readuc aminte că, în urma unei decizii CCR, practic toate amenzile date de instituțiile cu drept de control și dare a amenzilor au fost anulate. Printr-o decizie a CCR, care a acționat ca filială a PSD.

Readuc aminte că la trecerea de la starea de urgență la cea de alertă, ne-am trezit cu altă decizie a CCR care a creat o situație dramatică. Am rezolvat-o printr-un proiect de lege, în procedură de urgență adoptat, dar adoptat cu multe modificări care ne-au îngreunat posibilitățile reale de a lupta eficient contra epidemiei.

Azi sunt spitale care, din cauza faptului că nu putem dispune detașarea, nu au medici. Fie la ATI, fie în secțiile normale.

În cadrul DSP, tot personalul la care am făcut apel în starea de urgență și în cea de alertă, aproape am rămas fără el din cauza introducerii unui articol în lege privind detașarea, care nu se poate face fără acordul tuturor părților implicate!

Deci trebuie să mutăm pacienți cu elicoptere, pentru că nu putem detașa medicii. Avem situații în care managerii de spital se opun medicilor care sunt dispuși să fie detașati în zonele fierbinți, lăsând o mare parte din pacienții infectați fără posibilitatea de a fi tratați”, a completat premierul liberal.

”Exista bază legală”

În intervenția sa, susținută live pe pagina de facebook a Guvernului, Orban a afirmat că și înainte de acest proiect de lege, a existat bază legală pentru toate măsurile luate de Executiv în contexul COVID19.

”Vă spun că exista bază legală și înainte pentru toate măsurile pe care le-am luat. Unde am fi fost dacă nu puteam să luăm aceste măsuri de izolare și carantinae? Noi am avut o răspundere uriașă pentru persoanele care au venit din țările cu focar, unde era un nivel răspândit al epidemiei. Dacă nu aveam pârghia izolării și a carantinei, probabil numărul de cazuri ar fi fost de 10, 20 de ori mai mare!

Am apărat sănătatea și viața în ciuda oricărei măsuri și decizii luate de instanță. Orice instituție trebuie să se comporte responsabil în epidemie. Să pună pe primul plan sănătatea românilor, nu să facă jocuri politice și să pună bețe în roate la toate demersurile luate de guvern împreună cu specialiști și autorități”, a mai punctat premierul.

În final, acesta a precizat ca proiectul urmează să fie trimis Parlamentului, unde va fi dezbătut în procedură de urgență. ”Avem acest proiect de lege și va trebui să convingem parlamentarii care au convocat sesiune extraordinară că este vital să dezbatem cât mai rapid”.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/2978318108963263/

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie?

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie? Atunci când un membru al familiei moare, bunurile acestuia se împart la succesori. Totuși, nu de puține ori rudele ajung la neînțelegeri cu privire la moștenire. Alfă ce spune legea moșternirii și cum se împarte averea.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate. Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica!

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că nu…

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv. Numărul românilor care au între 40 şi 50 de ani şi care pleacă din ţară definitiv a crescut. Asta arată datele INS, iar motivele sunt simple: vor salarii mari și un nivel de viață mai bun.