Anul 2020 a fost foarte generos in privinta zilelor libere primite de unii angajati, mai ales in cazul celor care au lucrat in companiile afectate de virusul COVID 19 si care au fost nevoiti sa stea acasa o perioada de timp. In mod normal, in anul 2020 sunt 15 sarbatori legale, 4 zile de week-end, 11 zile in timpul saptamanii.
Conform legii, publicarea zilelor libere de peste an se face inainte de data de 15 ianuarie anul curent. Guvernul are responsabilitatea de a publica toate zilele libere acordate, conform Codului Muncii, fara a putea schimba in timpul anului datele cu ordonante de urgenta. Astfel, zilele libere vor fi previzibile si angajatii isi pot planifica din timp vacantele in care urmeaza sa plece.
Sarbatorile legale in anul 2020
In anul 2020, exista 15 zile libere legale, care sunt declarate prin lege, din care 11 zile sunt in timpul saptamanii. Pana la acest moment, in anul 2020, angajatii au putut profita de urmatoarele sarbatori legale: 1 ianuarie care a picat intr-o zi de miercuri, 2 ianuarie care a picat intr-o zi de joi, 24 ianuarie, Mica Unire, sarbatorita vineri, 17 aprilie, Vinerea Mare, 19 aprilie, Pastele Ortodox, sarbatorita duminica, a doua zi de Pasti pe 20 aprilie sarbatorita luni, precum si 1 mai, ziua muncii, sarbatorita vineri. Angajatii au mai profitat si de 1 iunie, Ziua copilului, intr-o zi de luni, 7 iunie, Rusaliile si 8 iunie, a doua zi de Rusalii, sarbatorite duminica si luni.
Au mai ramas de sarbatorit:
- Adormirea Maicii Domnului pe 15 august, intr-o zi de sambata;
- 30 noiembrie, Sfantul Andrei, intr-o zi de lui;
- 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita intr-o zi de marti;
- urmatoarele sarbatori legale sunt 25 si 26 decembrie, prima si a doua zi de Craciun, sarbatorite vineri si sambata.
Care sunt beneficiarii zilelor libere legale?
Nu toate sarbatorile legale sunt sarbatorite la finalul saptamanii, motiv pentru care in anumite zile libere ale anului 2020, unii lucratori pot fi chemati la serviciu, in functie de domeniul in care activeaza, deoarece sunt medii de lucru in care nu este posibila intreruperea activitatii zilnice. Angajatii care lucreaza in zilele libere legale pot fi compensati cu liber in urmatoarele 30 de zile sau cu un spor financiar la salariu.
Cand nu se fac nunti in anul 2020?
In anul 2020, nu se fac nunti in zilele de post de peste an, in zilele Praznicelor Imparatesti si in ajunul lor, in saptamana 23 februarie-29 februarie ce coincide cu lasatul sec de carne, si nici in Postul Sfintelor Pasti ce tine de pe 1 martie pe 19 aprilie.
Nunti nu se fac nici in Saptamana Luminata, intre 20 si 26 aprilie, in Postul Sfintilor Petru si Pavel intre 15 si 28 iunie, in Postul Sfintei Marii, in perioada 1-15 august, si nici in Postul Nasterii Domnului intre 14 noiembrie si 24 decembrie si de la Craciun pana la Boboteaza.
Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/zile-libere-2020-calendar-sarbatori-legale-2707109.