În România s-ar putea instala oricând o epidemie de varicelă. În ultima săptămâna, peste 100 de cazuri au fost confirmate deja de medicii de la Institutul Matei Balş din Capitală. Vaccinul e singura metodă de protecţie. Doar că nu e însă în schema națională de gratuităţi, și aproape inezistent în farmaciile din Capitală. Un astlef de vaccin costă peste 100 de lei.

Una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei – varicela – a început să se răspândească tot mai rapid. Şi tot mai mulţi pacienti au ajuns în această perioadă în spital cu complicaţii severe. Zeci de copii, dar şi adulţi sunt internaţi la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Capitală, iar medicii au confirmat mai multe cazuri decât de obicei și sunt îngrijorați că numărul pacienților va creşte în următoarele săptămâni. Varicela sau vărsatul de vânt, cum i se mai spune, este extrem de contagioasă. Aşa cum arată şi numele popular, virusul se transmite foarte uşor prin curenţii de aer. Perioada de incubaţie este cuprinsă între 10 zile şi trei săptămâni. Cu două-trei zile înainte să-i apară febra şi erupţia de pe piele, pacientul e cel mai contagios.

Primele simptome ale varicelei sunt febra, oboseala, apetitul scăzut, durerile de cap şi inflamaţia gâtului. Abia după câteva zile apare erupţia. În ultimele zile, 67 de persoane s-au prezentat la Institutul Matei Balş cu astfel de probleme.

„Comparativ cu perioadele similare din anii trecuţi este un număr clar mai mare în acest an. Încă nu se poate vorbi despre o epidemie de varicelă, dar dacă lucrurile vor evolua în aceeaşi direcţie, este posibil să ne confruntăm cu aşa ceva”, a atras atenția Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului “Matei Balş”.

Adulţii suportă mai greu boala decât cei mici. În acest moment, la Matei Balş mai sunt internate 16 persoane în secţia de boli infecţioase. Virusul cauzează şi Zona Zoster, boală care apare mai ales la bunicii care se molipsesc de la nepoţi.

Boala trece de cele mai multe ori în aproximativ o săptămână, însă în anumite cazuri pacienţii pot face complicaţii. Unul dintre copiii internaţi acum la “Matei Balş” a dezvoltat encefalită, o boală care atacă sistemul nervos.

„Toate aceste forme severe pot să evolueze către insuficienţă respiratorie, insuficienţă hepatică, comă şi rarisim şi deces”, a spus Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului “Matei Balş”.

Specialiştii se tem acum de apariţia unei epidemii. Medicii recomandă consultul la medicul de familie, iar dacă simptomele sunt grave, pacienţii pot apela la Urgenţe. Vaccinul antivaricelă se recomandă după vârsta de un an. În următoarele şase săptămâni sunt interzise produsele cu salicilaţi, fiindcă pot cauza o boală gravă care afecteaza toate organele corpului.

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Ce să bei pentru a-ți ține în frâu tensiunea arterială

Ce să bei pentru a-ți ține în frâu tensiunea arterială. Un obicei simplu te poate ajuta să diminuezi hipertensiunea. Dacă ai probleme cu tensiunea arterială crescută, cercetătorii au ajuns la concluzia că o băutură populară și la îndemâna oricui poate avea efecte imediate în scăderea hipertensiunii.

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii. Angelique Coetzee, printre primii medici sud-africani care au aflat despre mutaţiile suferite de SARS-CoV-2, a povestit prin ce calvar a trecut, în momentul în care a dorit să comunice lumii rezultatele obţinute.

Copilul tău face febră şi are gura plină de băşici? Herpangina e de vină. De unde apare şi cum se tratează boala

Herpangina este o boală infecţioasă care afectează mai ales copiii cu vârste…

Pericolul ascuns din utilizarea îndelungată a paracetamolului

Pericolul ascuns din utilizarea îndelungată a paracetamolului. Risc de atac de cord şi accident vascular cerebral în cazul utilizării îndelungate a unuia dintre cele mai folosite medicamente în ţara noastră.