Mii de elevi și părinți din Sibiu vor trece, în aceste zile, prin emoții mari. Elevii absolvenți ai claselor a VIII-a vor intra de marți în febra examenului de Evaluare Națională. În urma încheierii etapei de înscriere pentru susținerea examenului, în Sibiu vor lua parte la probe 3357 de absolvenți, în 89 de centre de examen.

Evaluarea Națională începe marți, 25 iunie, cu proba scrisă la limba română. Joi, 27 iunie, se va desfășura proba scrisă la matematică, iar vineri, 28 iunie, proba scrisă la limba maternă.
Primele rezultate vor fi comunicate miercuri, 3 iulie, până la ora 14, în centrele de examen, urmând ca în aceeași zi, între orele 16 şi 19. Depunerea contestaţiilor este proframată pentru 4 iulie, între orele 8 şi 12.
Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie. „Comunicarea rezultatelor obţinute la examenul de evaluare naţională se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia”, au transmis reprezentanții IȘJ Sibiu.
Cei mai mulți elevi, la “Iorga”
Cele mai mari centre de examen, în care se va susține Evaluarea Națională sunt Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu, unde vor fi examinați 169 absolvenți, urmată de Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu (140 absolvenți), Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu (116 absolvenți) și Școala Gimnazială Nr. 4 Sibiu (100 absolvenți).
Ce trebuie să știe candidații
IȘJ Sibiu atrage atenția asupra unor reguli ce trebuie respectate de către participanţii la examen. Astfel, candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.
În situații obiective, neimputabile candidaților, în care, în timpul probei scrise, este luată decizia anulării și a rescrierii lucrării, se poate prelungi timpul destinat redactării, cu cel mult o oră.
Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul.
Ce reguli mai exista
Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă sau tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc.
La părăsirea sălii de examen, candidaţii nu primesc subiectele. Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă”. (I.D.)
sursa articol: tribuna.ro