În perioada 23–26 aprilie 2024, 250 de studenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, promoția 2024, împreună cu 100 de instructorii și cadrele didactice, au participat la exercițiul de antrenament în teren, tactic integrator, denumit FTX „CADET 2024”, care s-a desfășurat în poligonul Perii Dăii.

Studenții din anii terminali ai Academiei Forțelor Terestre au participat la un exercițiu complex care a simulat o situație de război reală. Exercițiul, denumit „Cadet 2014”, s-a desfășurat pe o bază militară cu o suprafață de aproximativ 140 de hectare. Peste 400 de cadre militare au fost implicate în mobilizarea și desfășurarea acestui exercițiu, care a pus în aplicare toate cunoștințele și competențele militare ale viitorilor ofițeri ai Armatei Române.

„Este un exercițiu dedicat studenților din promoția Avram Iancu 200, promoția 2024 prin care noi ne-am dorit, printr-un scenariu fictiv cu o situație imaginară, să creăm condițiile cât mai apropiate de realitatea câmpului de luptă și în același timp să le dăm posibilitatea să își probeze abilitățile și competențele profesionale pe care le-au dobândit pe parcursul celor trei ani de studii. Noi considerăm acest exercițiu vârful piramidei pregătirilor ca ofițeri și certificatul de brevetare ca ofițer“, a spus Col. Grigoraș Constantin.

Academia vrea să investească peste 7 milioane de euro în baza militară în următorii ani

Pe teritoriul bazei militare, condițiile pentru pregătire sunt asigurate la cel mai înalt nivel. Studenții au acces la 420 de locuri de cazare echipate cu facilități precum dușuri și toalete, un cabinet medical, terenuri de sport, zone de fitness în aer liber și zone de relaxare. De asemenea, este disponibilă o sală de mese care poate servi simultan 250 de persoane. Printre zonele specifice antrenamentelor se numără și un turn special care simulează coborârea în rapel din elicopter. Acest turn a fost inaugurat în 2023 și este însoțit de un raseu cu obstacole, caracteristic bazelor militare din străinătate. În plus, Academia Forțelor Terestre din Sibiu are planificate investiții semnificative prin Programul Național de Redresare și Reziliență, care depășesc suma de 7 milioane de euro.

Studenții s-au antrenat pentru prima dată cu drone de război

Pentru prima dată în cadrul instrucției au fost utilizate trei drone militare proaspăt achiziționate. Sub îndrumarea instructorilor și a cadrelor didactice, studenții au utilizat echipamente și tehnică de luptă specifică Forțelor Terestre Române, precum transportoarele Piranha V, VAMTAC, tancuri, obuziere, aruncătoare și tehnică specifică de Geniu, Apărare CBRN și sprijin logistic.

Pentru coordonare, s-a folosit un sistem modern de comandă și control, iar dronele au avut un rol crucial atât în obținerea informațiilor cât și în executarea acțiunilor letale. De asemenea, studenții au beneficiat de sprijinul aviației de atac la sol, inclusiv IAR 99 Șoim și elicoptere IAR 330 Puma SOCAT. Activitățile de instruire au fost desfășurate atât ziua, cât și noaptea, urmând un scenariu tactic adaptat la cerințele câmpului de luptă actual.

„Dronele fac parte dintr-un experiment al unui colectiv din cadrul Departamentului Științei Militare. Vedeți cât de importante și cât de prezente au fost dronele în ultimele conflicte armate. Noi am vrut să facem un experiment privind implementarea acestora de la nivel tactic, de la nivelul plutonului grupei în culegerea de informații. Nu ne oprim doar la culegerea de informații ci și la efecte letale. Pot folosi deopotrivă să culeagă informații în timp real, care crează în punctul de comandă o imagine reală a ceea ce se întâmplă și se pot lua decizii în timp real. În același timp poți să folosești bombe în puncte de infrastructură care să limiteze capacitatea de manevră a adversarului. Noi în în Academie nu am mai folosit dronele în instruire, este prima oară când le folosim. Le-am avut ca experiement, ca studiu, ca proiecte. Este prima oară când le integrăm și la sfârșit vom ieși cu niște concluzii cu posibilitatea de utilizare a lor în culegerea de informații și în acțiuni letale”, a mai explicat Col. Grigoraș Constantin.

Cum s-ar acționa în cazul în care Sibiul ar fi blocat de forțele inamice

Scenariul exercițiului a fost construit pe o situație fictivă creată în poligon, în care toate cele 11 arme și specialități militare au fost implicate. Astfel, s-a constituit un „task-force” cu scopul de a asigura securitatea zonei de Est a municipiului Sibiu, considerată a fi în zona de operație a unui detașament înaintat al inamicului.

„A avut trei etape. Centrul de greutate este pregătirea, planificarea, organizarea și desfășurarea unei operații militare. Ei trebuie să producă ordine de operații care să fie implementate prin subordonați și puse în aplicare în teren. Acestea se bazează pe situația creată în poligon pe o situație fictivă. Practic, am pus toate cele 11 arme și specialitățile militare care se pregătesc în Academie, să acționeze într-o concepție unitară. Este la nivel de batalion ce executăm noi aici. Noi am constituit un „task-force” care să securizeze zona de Est a municipiului Sibiu care se află într-o zonă de operație a unui detașament înaintat al inamicului și care încearcă să controleze zona”, a mai detaliat Col. Grigoraș Constantin.

Simularea a ilustrat intervenția forțelor armate în situația în care Sibiul ar fi blocat de forțele inamice care își consolidează pozițiile în zonă. Această acțiune face parte din strategia adversarului de a destabiliza zona din spatele frontului și de a controla trecătorile peste Carpați. Astfel, inamicul încearcă să împiedice mișcările și aprovizionarea forțelor aliate prin blocarea accesului către aceste zone strategice. Această tactică se încadrează în doctrina procesului de modelare a situației militare, prin care inamicul își urmărește scopul de a-și asigura controlul și avantajul în zona de operații.

Antrenamente specifice pentru a dezvolta puterea de decizie în situații complexe


În cadrul exercițiului, a fost implicată și o echipă a Serviciului Român de Informații care a executat operațiuni de blocare și imobilizare a unui presupus atentat cu bombă. Grupul antitero a intervenit pentru a identifica și neutraliza amenințarea, acționând în vederea prevenirii unei eventuale explozii și protejării securității civile și militare.

„Am avut alături de noi și Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu și Serviciile Române de Informații cu Trupele Speciale, am avut și colegii de la Ordine Publică, și cei de la Rutieră care au însoțit coloanele, și cei de la Acțiuni Speciale de la Poliție, cu câinii. I-am integrat pe toți, exercițiul căpătând un caracter cu tente de nivel operativ spre strategic, pentru a-i face pe studenți să înțeleagă cum ar trebui să acționeze într-un context foarte complex și să poată să ia decizii. Și în teatrele din Afganistat un pluton aflat în misiune avea deasupra două elicoptere Apaș care îi supravegheau, mai sus două avioane ale Poliției Aeriene și mai sus un AOS care culegea informații”, a mai spus Col. Grigoraș Constantin.

sursa articol: oradesibiu.ro

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Doi prieteni și-au deschis croitorie în Sibiu: „Ne-am săturat de munca în 3 schimburi”

Doi prieteni și-au deschis croitorie în Sibiu: „Ne-am săturat de munca în 3 schimburi”. Ciprian Roman și Nicu Giurgiu sunt doi prieteni care și-au petrecut…

Femeie din Sibiu s-a dat drept refugiată ca să primească donații

Femeie din Sibiu s-a dat drept refugiată ca să primească donații. O femeie de 32 de ani din Sibiu este cercetată penal după ce s-a dat drept refugiată din Kiev

Medic la Spitalul Județean Sibiu anchetat dupa ce ar fi jignit fiica unui pacient

Medic la Spitalul Judetean Sibiu anchetat dupa ce ar fi jignit fiica unui pacient. Anchetă la Spitalul Județean Sibiu, după ce un medic a fost înregistrat jignind fiica unui pacient: “Ce vrei tu, nesimțito?” Spitalul Județean Sibiu a început o anchetă după ce în spațiul public a apărut o înregistrare în care un medic jignește o femeie, fiica unui pacient. 

Primăria Sibiu caută recenzori pentru Recensământul Populației și Locuințelor

Primăria Sibiu caută recenzori pentru Recensământul Populației și Locuințelor. Pentru etapa de colectare a datelor din teren, în cazul persoanelor care nu s-au autorecenzat online, Primăria Sibiu caută 161 de recenzori și 9 recenzori șefi care să monitorizeze  și să coordoneze colectarea datelor.