Ideea de a se implementa testarea antidrog în școli a apărut în urma tragediei de la 2 Mai, în care un tânăr de 19 ani, drogat, a omorât cu bolidul pe care îl conducea doi studenți și a rănit alți trei tineri.

Autoritățile vorbesc acum despre testarea antidrog în instituțiile școlare, măsură susținută parțial de părinți și de reprezentanții elevilor, dar considerată ca lipsită de eficacitate și eficiență de unii specialiști.

Medicii însă nu cred că această metodă va fi introdusă în școli, din mai multe motive.

De ce nu cred în reușita testării antidrog a elevilor în școli? Vorbim despre un act medical diagnostic (dorim să aflăm dacă persoana respectivă este intoxicată) care se face obligatoriu cu un consimțământ al persoanei examinate sau al părintelui. Sunt convins că vor fi foarte puțini părinți care vor dori să se dovedească cu probe faptul că al lor copil consumă substanțe psihoactive, mai ales într-un mediu în care stigmatizarea va fi instantanee”, spune medicul legist Cristian Paparău, șeful SML Târgoviște.

La începutul lunii septembrie a fost semnat Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară. Printre altele, semnatarii planului, între care se numără ministrul Internelor, al Educației și cel al Sănătății, anunță un cadru normativ care să faciliteze depistarea consumului de droguri în școli, pe baza unor proceduri care să implice acordul părinților, să asigure confidențialitatea, nediscriminarea, să evite stigmatizarea sau bullyingul. În procesul de elaborare a propunerilor de act normativ, vor fi consultate asociațiile de părinți și elevi.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că exclude ipoteza testării de masă în rândul elevilor pentru depistarea acelora care consumă substanţe stupefiante.

Relație deficitară elev-părinți

Pe de altă parte, revine pe tapet relația elev-părinte, care, în unele cazuri, lipsește. „ Eu cred că orice părinte sănătos la cap, care își vede copilul măcar 5 minute pe zi, poate să își dea seama că ceva nu e în regulă cu copilul lui. Nu ai cum să ascunzi prea mult timp așa ceva, mai ales că vine la pachet și cu o schimbare de comportament. Fix cam ce se întâmplă și cu băutura, numai că aia mai și miroase. Cred că 99% dintre copiii care folosesc substanțe de genul, mai mult sau mai puțin artizanale, o fac cu acordul tacit și cu sponsorizarea părinților”, este reacția unui părinte, pe rețelele sociale.

Conform specialiștilor, testarea antidrog îi poate afecta pe elevi. Aceștia susțin că problema consumului de droguri sau existența oricărui alt viciu trebuie rezolvată în familie, cu ajutorul specialiștilor.

Mihai Copăceanu, psiholog, a precizat într-o analiză făcută pentru „Adevărul”, că testarea lezează dreptul la educație al oricărui elev, ceea ce este neconstituțional.

Cu prea multă ușurință și mânați cumva de o disperare și de o nevoie de a rezolva rapid, de a avea rezultate imediat, a reapărut printre politicieni măsura de testare antidrog în școală. Vă reamintesc de la început ca nici în cadrul penitenciarelor nu exista o testare antidrog, nici pe parcursul executării pedepsei privative de libertate, nici la depunerea în penitenciar, doar dacă unele motive medicale impun acest lucru”, a spus acesta.

sursa articol: adevarul.ro

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Medalie de AUR pentru România la Campionatul de Robotică din Chicago

Medalie de AUR pentru România la Campionatul de Robotică din Chicago. Echipa României a câștigat locul întâi la Campionatul Internațional de Robotică. Este prima dată în ultimii 30 de ani când câștigă Finala Mondială o echipă care nu este din Statele Unite.

Peste 200 de locuri noi în grădinițe și creșe pentru copiii din Lazaret și Vasile Aaron

Primarul Astrid Fodor propune Consiliului Local în ședința din această lună, două proiecte prin care se dorește crearea a încă 100 de locuri în creșe și 120 de locuri în grădinițe pentru copiii din cartierele sibiene, Lazaret și Vasile Aaron.

Prima grădină urbană din Sibiu – rodul și pasiunea unei comunități.

Realizată de comunitatea sibiană, în organizarea Asociației Develop, prima grădină urbană din Sibiu își așteaptă oaspeții. Aceasta a fost amenajată în scuarul aflat la intersecția străzii Spartacus cu străzile Nicolae Titulescu și Frații Grachi și oferă acum celor care ajung aici, un spațiu de relaxare potrivit pentru diverse activități în aer liber.

Hărnicuțe albinuțe la treabă în atelierul apicol pt copii din Dumbrava Sibiului

Hărnicuțe albinuțe la treabă în atelierul apicol pt copii din Dumbrava Sibiului. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului invită toți părinții și copiii, la un atelier interactiv de extragere a mierii din faguri, joi, 17 iunie, între orele 10-16. Evenimentul va avea loc în curtea gospodăriei din Sebeșu de Jos.