Cum vor avea românii care lucrează ”la negru” dreptul la pensie. Peste un milion de români care lucrează acum complet, sau parţial, ”la negru”, ca îngrijitori, menajere, bucătari, şoferi, sau grădinari, vor putea avea dreptul la pensie şi acces la servicii de sănătate.

În prezent, 1,2 milioane de români se ocupă de servicii casnice plătite la negru – total sau parţial, estimează autorităţile. Potrivit unui proiect al ministerului de Resort, lucrătorii casnici vor fi plătiţi în baza unor tichete de muncă.

Sunt persoane care, de exemplu, se ocupa de menaj, au grijă de copii ori bătrâni, plimbă câini sau se ocupa de întreţinerea grădinilor şi a piscinelor. Guvernul pregăteşte un sistem prin care munca lor să fie trecută în acte şi impozitată. Cei care lucrează pentru familii vor putea fi astfel asiguraţi la sistemul de sănătate şi de pensie şi plătiţi cu tichete de muncă.

Practic, Agenţia Națională de Ocupare a Forţei de Muncă va emite tichete cu o valoare de 15 lei fiecare ce vor putea fi cumpărate de cei care, de pildă, au nevoie de serviciile unei bone sau menajere, cu care încheie contract.

Persoana care prestează munca va primi tichetele pe care mai apoi le transformă în bani tot la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă, cea care reţine şi impozitul şi contribuţia la pensie şi sănătate. Aproape 80% din sumă ar urma să rămână în buzunarul lucrătorului, iar restul ajunge la stat.

Cum vor avea românii care lucrează ”la negru” dreptul la pensie. Se urmărește reducerea muncii nedeclarate și protecția socială pentru această categorie vulnerabilă de angajați

Ministrul Muncii spune că ″efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piața muncii și în creșterea numărului celor care vor plăti contribuții de asigurări sociale.″⁣

Antoaneta Istrate, reprezentantă agenţie de bone: ″Sunt foarte mulţi care au nevoie de protecţie socială. Se pune problema care va fi diferenţa între cineva cu contract full-time şi cel care lucrează ocazional. Aceste persoane care lucrează în domeniul serviciilor casnice au un venit net undeva între 2.800 şi 3.000 de lei.″⁣

Proiectul de legalizare a muncilor casnice este analizat acum şi de Comisia Europeană, pentru că este inclus în Planul naţional de Redresare şi Reziliență.

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie?

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie? Atunci când un membru al familiei moare, bunurile acestuia se împart la succesori. Totuși, nu de puține ori rudele ajung la neînțelegeri cu privire la moștenire. Alfă ce spune legea moșternirii și cum se împarte averea.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate. Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica!

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că nu…

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv. Numărul românilor care au între 40 şi 50 de ani şi care pleacă din ţară definitiv a crescut. Asta arată datele INS, iar motivele sunt simple: vor salarii mari și un nivel de viață mai bun.