Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, la emisiunea ON/ OFF Record, de la Aleph News, că a dispus ca fiecare ordin de intervenţie să se emită cu o valabilitate de 15 zile. Decizia a fost luată după scandalul izbucnit din cauza uciderii marelui urs brun Arthur de către prinţul austriac. Federaţia Asociaţiilor Vânătoreşti apreciază că o măsură privind interzicerea vânătorii la ursul brun nu este salutară.

”Am dispus ca fiecare ordin să se emită cu o valabilitate de 15 zile. În cazul acesta, singurii care vor fi îndreptăţiţi să ducă la bun sfârşit cu extragere de animal sălbatic, din această specie, să fie făcut de echipa tehnică din acea asociaţie de vânătoare”, a spus Tanczos Barna.

Interviul integral va fi difuzat vineri, de la ora 19.00, pe Aleph News.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc au deschis dosar penal după uciderea marelui urs brun, Arthur, şi fac cercetări pentru braconaj, vânarea speciilor de vânat în alte condiţii decât cele ale derogării şi uz de armă fără drept. Cercetările sunt in rem.

Totodată, Federaţia Asociaţiilor Vânătoreşti solicită instituţiilor statului să clarifice cu celeritate împrejurările în care a avut loc activitatea de vânătoare a ursului brun Arthur şi de asemenea să efectueze un studiu ştiinţific al populaţiei de urs în vederea reglementării ştiinţifice a cotei anuale de recoltare a acestuia.

Suntem convinşi că organele abilitate au acţionat cu deplina respectarea a legii şi considerăm că extragerea exemplarelor agresive de urs brun este pe deplin justificată, nefiind posibil să fie pusă în balanţă viaţa umană, în contrapartidă cu viaţa unui animal. Atacurile urşilor bruni, din ultima perioadă, care s-au soldat cu rănirea mai multor români şi chiar cu decesul unora, ne determină să solicităm Ministerului Mediului şi domnului ministru Tanczos Barna să trateze această problemă cu maximă atenţie.

Considerăm că măsura interzicerii vânătorii la ursul brun nu este în toate cazurile o măsură salutară şi nu duce la protejarea speciei, ci, din contra, la apariţia unor situaţii care vor arunca umbre de îndoială asupra practicării corecte, responsabile şi legale a vânătorii, precum şi la apariţia unor situaţii extrem grave de agresivitate animală, care nu mai pot să fie controlate, se menţionează într-un comunicat al federaţiei.

Referitor la extragerea exemplarului de urs brun, numit Arthur, asociaţiile vânătoreşti îşi exprimă îndoiala că pe un teritoriu de peste 10.000 de hectare (suprafaţa minimă a unui fond de vânătoare de munte) cineva poate să dea un nume fiecărui exemplar de urs brun şi de asemenea să identifice cu certitudine exemplarele agresive, care efectuează atacuri, de cele neagresive, în lipsa semnelor distinctive sau a unui dispozitiv GPS”, se spune în comunicatul organizaţiei.

Sursa articol: Aleph News

Credit foto: luisvilanova

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

METEO, 17 mai 2021. Vreme instabilă în mai toată țara.

Vremea va continua să fie instabilă și luni, anunță meteorologii. Temperaturile maxime…

China cedează și permite echipei de experți internaționali să intre în țară pentru a cerceta originile coronavirusului

O echipă de experți internaționali din partea Organizației Mondiale a Sănătății, cu…

Meteorologii anunță ploi, lapoviță și ninsoare până sâmbătă. Cod galben de viscol în zece județe

Meteorologii au transmis, miercuri, o informare meteo de ploi abundente până sâmbătă,…

METEO, 14 mai 2021.

ANM anunță că vremea în România va fi instabilă și răcoroasă în…