S-a mai dus o stea. John Le Carre, un spion care şi-a transpus realitatea în ficţiune, a devenit unul dintre scriitorii proeminenţi de literatură despre spionaj. A murit sâmbătă, la vârsta de 89 de ani, de pneumonie.

Agentul său a anunţat că David Cornwell, cunoscut în lume sub numele de John le Carre, a murit după o scurtă suferinţă în Cornwall, sud-vestul Angliei, sâmbătă seara.

Scriitorul a contestat ipotezele occidentale despre Războiul Rece, definind pentru milioane de cititori ambiguităţile morale ale bătăliei dintre Uniunea Sovietică şi Occident. O astfel de ilustrare sumbră a Războiului Rece a modelat percepţiile populare occidentale asupra rivalităţii dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite, care a dominat a doua jumătate a secolului XX.

Războiul rece, pentru Le Carre, a fost „A Looking Glass War” (numele romanului său din 1965), fără eroi şi unde morala era fie de vânzare, fie dispusă la trădare de către maeştrii spioni din Moscova, Berlin, Washington şi Londra.

Le Carre a fost creditat de Oxford English Dictionary prin introducerea unor termeni de spionaj precum „cârtiţă” (mole) în engleza populară.

Spionii britanici au fost supăraţi că le Carre a descris serviciul secret de informaţii MI6 ca fiind incompetent, nemilos şi corupt, dar i-au citit romanele.

Alţi fani ai scriitorului au fost preşedintele George H. W. Bush şi fostul prim-ministru britanic Margaret Thatcher.

David John Moore Cornwell s-a născut pe 19 octombrie 1931 în Dorset, Anglia. La vârsta de 17 ani, Cornwell a părăsit Şcoala Sherborne în 1948 pentru a studia limba germană la Berna, Elveţia, unde a intrat în atenţia spionilor britanici.

Le Carre a predat limbi străine la Eton College, cea mai exclusivistă şcoală din Marea Britanie. De asemenea, a lucrat la MI5 din Londra înainte de a se muta în 1960 în Serviciul Secret de Informaţii, cunoscut sub numele de MI6.

La Bonn, pe atunci capitala Germaniei de Vest, Cornwell a luptat pe unul dintre cele mai dure fronturi ale spionajului Războiului Rece: Berlinul anilor 1960.

Bogat, dar cu o căsătorie eşuată şi mult prea faimos pentru a fi spion după apariţia primelor sale cărţi, le Carre s-a dedicat scrisului şi cea mai mare trădare din istoria informaţiilor britanice i-a oferit materiale pentru o capodoperă, trilogia care începe cu romanul din 1974 „Tinker Tailor Soldier Spy”.

JOHN LE CARRE, scriitor (vorbind despre filmul The Constant Gardner): „Ceea ce m-a convins a fost talentul bărbatului, ceea ce m-a convins a fost„ Oraşul lui Dumnezeu ”, filmul pe care îl făcuse înainte, precum şi convingerea sa despre subiectul pe care urma să-l lucrăm şi are un cineast minunat în Cesar (Charlone) şi am avut, după părerea mea, un scenarist de minune durabil şi excelent în Jeffrey Caine, acesta este doar fumatul pasajului proverbial, este convingerea mea. Cred că este un film grozav." 

Le Carre a lucrat pentru serviciul de informaţii din UK înainte de a-şi transofmra experienţa în ficţiune. Două lucrări importante de-ale sale sunt ”Tinker, Tailor, Soldier Spy” şi ”The Spy Who Came in from the Cold.

Sursa: https://www.mediafax.ro/externe/scriitorul-john-le-carre-cunoscut-pentru-romanele-sale-de-spionaj-a-murit-la-varsta-de-89-de-ani-19779951

Sursa imagine: Facebook John le Carre

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român. În cursul zilei de miercuri, Guvernul german a adoptat un proiect…

Mesaj de recunoștință al lui Volodimir Zelenski pentru România

Mesaj de recunoștință al lui Volodimir Zelenski pentru România. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni, la orele amiezii, un mesaj de…

Pe ce loc se află România în clasamentul celor mai puternice armate din lume

Pe ce loc se află România în clasamentul celor mai puternice armate din lume? Statele Unite au cea mai puternică armată din lume potrivit clasamentului realizat de Global Firepower, în baza PowerIndex, care ține cont de 50 de factori individuali, cum ar fi aparatura militară sau numărul trupelor. SUA sunt urmate în acest clasament de Rusia și China.

Putin se lăuda că în 2 zile poate ocupa 6 capitale europene inclusiv Bucureștiul

Putin se lăuda că în 2 zile poate ocupa 6 capitale europene inclusiv Bucureștiul. Președintele rus, într-o discuție cu fostul lider ucrainean Petro Poroșenko..