Acum 25 de ani a început Conferinţa în care a fost adoptat euro. A intrat în circulaţie la 1 ianuarie 2002. Azi, 19 din 27 de state din UE au adoptat moneda europeană.

Pe 15 decembrie 1995 a început Conferinţa Uniunii Europene de la Madrid care va adopta o monedă comună pentru statele membre UE. Designul acesteia a fost prezentat abia la un an distanţă, în 1996.

Această monedă se va numi euro şi va înlocui moneda naţională din Germania, Franţa, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Finlanda şi Grecia la 1 ianuarie 2002, când intră oficial în circulaţie. Totuşi, Tratatul de la Maastricht a pus bazele creării unei monede europene unice, în 1992.

Astăzi, euro este moneda oficială a 19 din 27 de state membre ale Uniunii Europene. Trebuie să mai ştii şi că aceeaşi monedă mai este folosită, cu acordul comunităţii, şi în Andorra, Monaco, San Marino şi Vatican.

Fără acordul UE, însă, moneda europeană mai este utilizată şi în Kosovo şi Muntenegru. Adrian Codîrlaşu, vice-preşedinte al Chartered Financial Analyst România, consideră că dacă se va reduce criza sanitară şi economică, euro ar putea în continuare să se aprecieze faţă de dolar.

ADRIAN CODÎRLAŞU, vice-preşedinte CFA România: Euro a devenit a doua monedă la nivel global, după dolar, având în spate ţări extrem de puternice economic. Economia zonei euro este şi ea o economie importantă la nivel global. Este a treia, a fost depăşită de economia Chinei. Ca şi range de evoluţie, probabil între 1,05-1,25 ar putea să se tranzacţioneze în următorul ciclu economic.

Dacă ne întoarcem în timp, când mai era puţin până la punerea în circulaţie a monedei euro, oamenii erau reţinuţi şi au recunoscut că trecerea la euro nu e uşoară. Uite ce spuneau la final de 2001.

NATHALIE PONTHIEU: Acum îmi dau seama că nu am fost pregătită deloc. Mi-am dat seama săptămână asta. Dar am avut parte de un training care a fost foarte util. Deocamdată eu nu m-am gândit deloc la acest lucru. Când va veni momentul, mă voi gândi. Sigur că lira noastră era prea frumoasă. Nu trebuia să ne-o ia. 

PIA ELLIOT, ofiţer de presă la Trezoreria italiană: Suntem acum la mai puţin de 50 de zile de introducerea propriu-zisă a Euro. (Dorinţa noastră) este să facem oamenii să fie cu adevărat familiari cu acest bani care vin dintr-o dată în mâinile lor. Am făcut asta, de fapt, în ultimii trei ani. Dar a fost o abordare foarte uşoară şi gentilă.

Sursa: https://www.mediafax.ro/evenimente/astazi-se-implinesc-25-de-ani-de-la-conferinta-in-care-s-a-adoptat-moneda-euro-19-din-cele-27-de-state-din-ue-au-adoptat-moneda-europeana-19784293 

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român. În cursul zilei de miercuri, Guvernul german a adoptat un proiect…

Mesaj de recunoștință al lui Volodimir Zelenski pentru România

Mesaj de recunoștință al lui Volodimir Zelenski pentru România. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni, la orele amiezii, un mesaj de…

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba. Pe fondul scumpirilor la carburanți care au panicat un număr mare de șoferi și care…

Pe ce loc se află România în clasamentul celor mai puternice armate din lume

Pe ce loc se află România în clasamentul celor mai puternice armate din lume? Statele Unite au cea mai puternică armată din lume potrivit clasamentului realizat de Global Firepower, în baza PowerIndex, care ține cont de 50 de factori individuali, cum ar fi aparatura militară sau numărul trupelor. SUA sunt urmate în acest clasament de Rusia și China.