Se introduce taxa pe ambalaje: Românii vor plăti o garanţie de 50 bani pentru fiecare sticlă şi PET. Sticlele reutilizabile de apă, bere şi suc, dar și PET-urile și dozele de aluminiu vor putea fi returnate în magazine de la anul, pentru reciclare. Sistemul garanției ar urma să fie extins.

Practic, de fiecare dată când veți cumpăra, de exemplu, o sticlă de apă sau o doză de bere, veți achita cu 50 de bani mai mult. Suma reprezintă garanția pentru reciclare. După ce ați golit și ați spălat sticla o veți putea duce înapoi la magazin. Acolo veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial.

Actul normativ care reglementează sistemul garanție-returnare (Hotărârea pentru stabilirea sistemului de garanţie-returnare ambalaje nereutilizabile) a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului.

Potrivit notei de fundamentare, ambalajele constituie atât o parte esențială în manipularea mărfurilor, cât și una dintre problemele acute ale societății moderne.

În vederea limitării impactului ambalajelor asupra mediului și pentru a reduce eliminarea finală, se impune identificarea unor soluții de optimizare a gestionării durabile a acestora; pentru a conserva și a îmbunătăți calitatea mediului; pt a proteja sănătatea umană; pentru a asigura utilizarea prudentă, eficientă și rațională a resurselor naturale.

Se introduce taxa pe ambalaje: Românii vor plăti o garanţie de 50 bani pentru fiecare sticlă şi PET. În România, aproximativ 38% dintre deșeurile abandonate sunt reprezentate de plastic, sticlă și metal.

Prevenția, în ceea ce privește generarea de deșeuri, este cea mai bună metodă de a îmbunătăți utilizarea resurselor; de a reduce impactul deșeurilor asupra mediului. Prin urmare, este important ca la nivel național să fie implementate măsuri adecvate și oportune pentru prevenirea generării de deșeuri și pentru monitorizarea și evaluarea progreselor înregistrate.

La momentul actual, pentru ambalajele reutilizabile, consumatorul plătește o garanție în valoare de 0,50 lei la cumpărarea unui produs în ambalaj reutilizabil. La returnarea ambalajului și în baza bonului fiscal, garanția este returnată de către comerciant către consumator.

Ținând cont de situația națională și de pragul de reciclare actual, trebuie inclusă în schema de răspundere extinsă a producătorilor. Inclusiv implementarea și gestionarea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje nereutilizabile. Astfel, producătorii trebuie să poarte responsabilitatea financiară și organizatorică.

Se introduce taxa pe ambalaje: Românii vor plăti o garanţie de 50 bani pentru fiecare sticlă şi PET. Ministerul Mediului speră ca în 3 ani de la lansare, România va ajunge la un grad de colectare de 90%

Astfel, producătorii vor avea obligația de a asigura costurile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor minime de colectare. Costurile vor include valoarea garanțiilor aferente ambalajelor nereutilizabile introduse sau făcute disponibile pe piața națională și a tarifului de administrare. Sunt asimilați producătorilor și importatorii de produse în ambalaje SGR.

Prezentul proiect de act normativ instituie regulile necesare, suficiente și posibile pentru implementarea sistemului de garanție-returnare pentru ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase introduse sau făcute disponibile pe piața din România.

Proiectul poate fi consultat în întregime AICI (.docx)

sursa articol: mmediu.ro

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie?

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie? Atunci când un membru al familiei moare, bunurile acestuia se împart la succesori. Totuși, nu de puține ori rudele ajung la neînțelegeri cu privire la moștenire. Alfă ce spune legea moșternirii și cum se împarte averea.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate. Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica!

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că nu…

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv. Numărul românilor care au între 40 şi 50 de ani şi care pleacă din ţară definitiv a crescut. Asta arată datele INS, iar motivele sunt simple: vor salarii mari și un nivel de viață mai bun.