Alegeri prezidențiale Moldova: Maia Sandu va fi noul președinte! Maia Sandu, candidata proeuropeană, a câștigat la un scor categoric alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Potrivit rezultatelor oficiale, comunicate de Comisia Electorală Centrală, ea va deveni astfel, prima femeie președinte din Republica Moldova. Cu toate acestea, Maia Sandu va avea de înfruntat un parlament cu o majoritate ostilă. In aceste circumstante, tot mai mulți analiști politici cred că e posibil să fie declanșate în următoarea perioadă, alegeri parlamentare anticipate.

Mai jos aveți rezultatele oficiale finale ale scrutinului prezidențial de duminică, după ce toate voturile au fost numărate:

  • Maia Sandu – 57,75 la sută
  • Igor Dodon – 42,25 la sută
  • Număr total de alegători:  1.387.392
Alegeri prezidențiale Moldova: Maia Sandu va fi noul președinte! Maia Sandu, candidata proeuropeană, a câștigat la un scor categoric alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Alegeri prezidențiale Moldova: Maia Sandu va fi noul președinte! Peste 90% dintre opțiunile de vot ale diasporei, au mers către prima femeie președinte din Moldova.

În diaspora au votat 262.103 alegători, un record:

  • Maia Sandu – 92,94 la sută
  • Igor Dodon – 7,06 la sută

În Chișinău, Maia Sandu a fost votată de 59,7 la sută dintre alegători, iar Igor Dodon de 40,3 la sută.

În turul I al alegerilor prezidențiale, votul din Republica Moldova a fost câștigat de Igor Dodon, dar după numărarea voturilor din diaspora Maia Sandu s-a clasat în fruntea scrutinului, la o diferență de peste 3 procente de Igor Dodon.

Două sondaje efectuate la ieșirea de la urne au indicat, duminică seara, o victorie detașată a Maiei Sandu, la o diferență de aproape 10 procente de Igor Dodon.

Mobilizare bună la vot a alegătorilor.

Aceste alegeri prezidențiale au fost marcate, în ciuda pandemiei, de o mobilizare destul de bună a electoratului la vot, fiind mai ridicată decât în primul tur de scrutin: 48,45 la sută dintre alegători au venit la vot, față de 43 la sută în turul I.

Cei mai mulți alegători care au ieșit la vot duminică au fost femei (54,33 la sută).

De asemenea, electoratul tânăr, de până în 55 de ani, a fost mai numeros decât cel în vârstă.

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român. În cursul zilei de miercuri, Guvernul german a adoptat un proiect…

Mesaj de recunoștință al lui Volodimir Zelenski pentru România

Mesaj de recunoștință al lui Volodimir Zelenski pentru România. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni, la orele amiezii, un mesaj de…

Pe ce loc se află România în clasamentul celor mai puternice armate din lume

Pe ce loc se află România în clasamentul celor mai puternice armate din lume? Statele Unite au cea mai puternică armată din lume potrivit clasamentului realizat de Global Firepower, în baza PowerIndex, care ține cont de 50 de factori individuali, cum ar fi aparatura militară sau numărul trupelor. SUA sunt urmate în acest clasament de Rusia și China.

Putin se lăuda că în 2 zile poate ocupa 6 capitale europene inclusiv Bucureștiul

Putin se lăuda că în 2 zile poate ocupa 6 capitale europene inclusiv Bucureștiul. Președintele rus, într-o discuție cu fostul lider ucrainean Petro Poroșenko..