Se interzic centralele termice de apartament? Pe măsură ce tot mai mulți români s-au debranșat de la sistemul de încălzire centralizat au trecut la centrale de apartament. Dar acestea vin cu o problemă majoră. România va trebui să se alinieze împreună cu toată Europa

Centralele de apartament pe gaz poluează. Pe măsură ce societatea e tot mai atentă la aerul pe care îl respiră, a apărut și ideea de a interzice centralele.

Recent, Brian vad Mathiesen, cercetător specializat în sisteme inteligente de energie la Universitatea Aalborg, Danemarca, a vorbit despre acest subiect.

El este și coordonatorul principal al Heat Roadmap Europe. Un proiect finanțat de UE care a dezvoltat o strategie de încălzire și răcire cu emisii reduse de carbon pentru Europa.

Pe scurt, emisiile de carbon generate de încălzirea rezidențială pot fi reduse drastic. Asta dacă Europa va impune interzicerea instalării de noi instalații de ardere a gazelor și petrolului până în 2030.

Se interzic centralele termice de apartament?UE intenționează să interzică instalarea centralelor termice începând cu 2030!   

Astfel, dacă UE vrea să atingă ținta de neutralitate climatică este necesară până în 2030, interzicerea de noi centrale termice. Inclusiv centralele de apartament pe gaz ar trebui interzise.

Atenția principală e pe centralele mari, care, implicit, poluează și mai mult. E posibil ca în următoarele decenii să vedem interzicerea centralelor de apartament, dar întâi vor fi cele dedicate clădirilor. Clădirile noi, de exemplu, ar putea să nu mai fie dotate cu așa ceva și să recurgă la alte echipamente de încălzire.

Brian vad Mathiesen consideră că 2030 ar trebui considerat drept ultimul termen. Acesta a menționat și că centralele pe gaz au o durată de viață de 12-15 ani. Astfel încât orice interdicție ar trebui stabilită în următorii câțiva ani pentru a face diferența, dar pentru a pregăti cetățenii pentru o nouă paradigmă.

Acesta insistă însă că trebuie derulată și o dezbatere la nivel național, nu doar o decizie la nivelul Comisiei. Soluția ar fi extinderea sistemelor de încălzire centralizată. Alături de folosirea noilor tehnologii pentru încălzire, și anume pompele de căldură, care au devenit accesebile pentru mare parte populație, combinate cu folosirea panourilor fotovoltaice.

sursa articol: economica.net

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie?

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie? Atunci când un membru al familiei moare, bunurile acestuia se împart la succesori. Totuși, nu de puține ori rudele ajung la neînțelegeri cu privire la moștenire. Alfă ce spune legea moșternirii și cum se împarte averea.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate. Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica!

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că nu…

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv. Numărul românilor care au între 40 şi 50 de ani şi care pleacă din ţară definitiv a crescut. Asta arată datele INS, iar motivele sunt simple: vor salarii mari și un nivel de viață mai bun.