coperta foto: facebook/DanBarnaUSR
Astăzi, 15.08.2020, într-un congres organizat online, delegații din partea USR și PLUS au adoptat protocolul pentru fuziunea celor două formațiuni politice. Noul partid se va numi “USR PLUS” și va avea doi președinti, pe Dan Barna și Dacian Cioloș.
Fuziunea a fost aprobată din partea USR, cu 76.1% de voturi pentru “DA” în timp ce în PLUS, au fost de acord, 83.43%.
Primul care a reacționat a fost Dan Barna, cu un mesaj pe pagina personală de facebook, în care promitea că cele două formațiuni politice nu au fost niciodată mai hotărâte ca până acum, să lupte pentru idealurile și voința comună de a schimba România în mai bine.
„În urmă cu puțin timp Congresul USR a aprobat fuziunea cu PLUS. Am fost împreună de la început, am fost puternici în alianță, unirea este un pas firesc. Este ceea ce și-au dorit membrii noștri, este ceea ce ne-a cerut electoratul. Împreună suntem și mai hotârâți să luptăm pentru idelurile și principiile noastre, iar voința noastră de a schimba România în bine este începând de astăzi și mai puternică. Vechile partide au avut timp de 30 de ani șansa să dovedească ce pot să facă. Acum e rândul generației noastre să decidă cum va arăta această țară.”, a scris liderul USR, în mesajul postat.
Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a afirmat, sâmbătă, în cadrul Convenţiei formaţiunii, că a propus fuziunea cu Uniunea Salvaţi România (USR) pentru că ea corespunde ideii “împreună” şi se substituie aceluiaşi scop pentru care a muncit în ultimii patru ani.
“Fuziunea n-am decis să v-o propunem pentru că e un proiect uşor şi nici pentru că e un proiect cu rezultat simplu. Am propus fuziunea pentru că ea corespunde ideii de împreună cu care am pornit la acest drum. Dacă n-o să putem construi ceea ce visăm împreună cu cei pe care în mod natural ne simţim mai apropiaţi ca şi crez, ca şi obiective, ca şi viziune, cum o să putem construi cu cei care sunt mai departe de viziune a pe care o avem noi? Va fi nevoie de cât mai mulţi, noi trebuie să ne adresăm în primul rând României, tuturor românilor tuturor cetăţenilor români dacă vrem să fim credibili şi dacă vrem să facem schimbarea asta şi va trebui să convingem pe cât mai mulţi, nu doar înainte de alegeri să ne voteze, dar şi după aceea dacă ajungem la guvernare. Cumva, fuziunea este şi un proiect test, pentru că dacă nu reuşim să ne aliniem noi între noi, ne va fi foarte greu s-o facem cu oameni care sunt mult mai departe, în momentul de faţă, de noi în ceea ce priveşte felul în care vedem lucrurile”, a declarat Cioloş.
În urma fuziunii, Birourile locale, judeţene, municipale şi cel naţional vor fi reunite. Conducerea va fi asigurată de către cei doi copreşedinţi, cel puțin în aceasta formulă de tranziție, până când protocolul va rămâne definitiv în Tribunal. După aceea, va avea loc un Congres în care se va alege noua conducere a partidului şi se va desfăşura aceeaşi procedură în fiecare filială judeţeană şi locală.