coperta foto: Associated Press/©Hussein Malla

Miniștrii din Liban ai Justiției, Marie Claude Najm, Informațiilor Manal Abdel Samad și Mediului Damianos Kattar, și-au depus luni demisiile, în frunte cu prim-ministrul Hassan Diab. Conform Al Jazeera, demisiile vin după o săptămână marcată de proteste stradale violente, generate de explozia teribilă din portul Beirut, de pe 4 august, care a provocat decesul a peste 200 de persoane și rănirea a altor 5000.     

Donald Trump a anunțat că SUA va oferi un ajutor “substanțial” pentru statul libanez, însă fără a menționa suma exactă sau natura ajutorului promis. Orice ajutor este bine venit într-o țară amenințată de foamete, mai ales că, prin portul acum devastat din Beirut, intrau 85% din importurile de grâne și alimentele de bază ale Libanului. Demisia guvernului libanez vine la o săptămână de la teribila explozie care a distrus mare parte din capitala țării, accident pus de societatea civilă libaneză, pe seama politicienilor de la putere care au permis depozitarea încărcăturii periculoase de 2.750 tone de nitrat de amoniu, în condiții improprii și pentru o perioadă nepermis de lungă, într-o hală din portul Beirut.

Pe lângă premier și cei 3 miniștri de cabinet, și-au mai anunțat demisia încă 7 membri ai Parlamentului din Liban, ca o încercare de aplanare a unei situații extrem de delicate, într-un Liban lovit crunt de o criză economică fără precedent în ultimele decenii, totul pe fondul epidemiei de COVID-19 în creștere și a acuzelor populației aduse la adresa clasei politice corupte și incompetente. 

Dezamăgirea cetățenilor libanezi este cu atât mai mare, cu cât, Hassan Diab fusese ales în decembrie anul trecut, la numai două luni după ce, tot în urma unei revolte populare, fostul guvern a fost demis.

În weekend-ul acesta, Beirut a fost scena unor proteste violente și ciocniri directe cu forțele de ordine, care au dus la ocuparea și distrugerea a câtorva sedii guvernamentale de către protestatarii revoltați. S-au înregistrat o serie de răniți și cel puțin 2 morți, în urma unor conflicte în care au fost folosite gaze lacrimogene, sute de gloanțe din cauciuc și chiar muniție de război.

Între timp, Franța a sugerat formarea rapidă a unui nou guvern, imediat după anunțarea demisiei guvernului Hassan Diab. “Aspirațiile manifestate de către poporul libanez și dorința lor pentru reforme sănătoase și o mai bună guvernare politică, trebuie luate în serios și ascultate.”, a declarat Ministrul de Externe francez, Jean-Yves Le Drian. 

“Acum, prioritară este formarea cât mai rapidă a unui nou guvern, capabil să se ridice la așteptările poporului libanez, pentru rezolvarea celor mai serioase provocări cu care se confruntă țara, începând cu reconstrucția capitalei Beirut și continuând cu reforme sănătoase, fără de care Libanul se va adânci și mai mult într-un haos economic, social și politic.”, a mai adăugat, ministrul francez.

sursa articol: https://www.aljazeera.com/news/2020/08/beirut-police-fire-tear-gas-protesters-regroup-live-updates-200810010528285.html

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român. În cursul zilei de miercuri, Guvernul german a adoptat un proiect…

Mesaj de recunoștință al lui Volodimir Zelenski pentru România

Mesaj de recunoștință al lui Volodimir Zelenski pentru România. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni, la orele amiezii, un mesaj de…

Pe ce loc se află România în clasamentul celor mai puternice armate din lume

Pe ce loc se află România în clasamentul celor mai puternice armate din lume? Statele Unite au cea mai puternică armată din lume potrivit clasamentului realizat de Global Firepower, în baza PowerIndex, care ține cont de 50 de factori individuali, cum ar fi aparatura militară sau numărul trupelor. SUA sunt urmate în acest clasament de Rusia și China.

Putin se lăuda că în 2 zile poate ocupa 6 capitale europene inclusiv Bucureștiul

Putin se lăuda că în 2 zile poate ocupa 6 capitale europene inclusiv Bucureștiul. Președintele rus, într-o discuție cu fostul lider ucrainean Petro Poroșenko..