Creștinii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului pe data de 6 august în fiecare an, fiind o sărbătoare cu dată fixă, sărbătoare ce amintește de minunea pe care Iisus o face asupra Lui însuși. Cunoscută în popor sub numele de Pobrejean, Schimbarea la Față înseamnă despărțirea de vară.

Semnificația sărbătorii Schimbarea la Față a Domnului din punct de vedere lumesc

Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos are ca și principală semnificație momentul în care apostolii aflați pe muntele Tabor s-au convins că Iisus nu este doar un Prooroc al lui Dumnezeu, ci și Fiul său. Schimbarea la Față a fost asimilată sărbătorii ce marchează inclusiv despărțirea de anotimpul cald, precum și cu îngălbenirea frunzelor, răcirea apelor, plecarea pasărilor migratoare, insectele care se pregătesc să intre în pământ și adăpostirea târâtoarelor pentru perioada iernii.

De asemenea, Schimbarea la Față este un moment important și în calendarul viticol, în acea zi nu se lucrează și se fac pomeniri la biserică cu poame din noua recoltă. Pe 6 august se adună plantele de leac.

Semnificația Schimbării la Față a Domnului din punct de vedere religios

Din punct de vedere religios, praznicul Schimbării la Față a Domnului este sărbătoarea îndumnezeirii firii omenești și participarea trupului trecător la bunătățile veșnice.

Atunci când Iisus se ruga pe Muntele Tabor, apostolii tresar din somn cu o priveliște nemaiîntâlnită, în care chipul Mântuitorului s-a transformat, fața strălucind ca soarele, hainele facandu-se albe ca zăpadă. În această lumină doi bărbați vorbeau despre patima și moartea lui Iisus, marii prooroci Moise și Ilie. Semnificația tainică a sărbătorii poate include vederea lui Dumnezeu și transfigurarea omului și posibilitatea că omul să se îndumnezeiască din această viață.

Domnul s-a aratat pe Muntele Taborului în Galilea, după El venind și ucenicii Săi și mult popor. De vreme ce obiceiul că rugăciunile către Dumnezeu Tatăl era să se facă în singurătate, acesta a lăsat sub munte poporul și ucenicii Săi, luând numai pe Petru, Ioan și Iacov. Apostolii au văzut slaba Lui negrăită și aceasta a fost prima minune a Mântuitorului săvârșită asupra Sa. 

Credințe și tradiții de Schimbarea la Față a Domnului

Până pe data de 6 august, agricultorii trebuie să termine cositul și pregătitul fânului, deoarece apoi iarba îmbătrânește. Se mai spune și că nu este bine ca de Schimbarea la Față a Domnului, oamenii să se certe, să se scalde și să se culce afară. Această sărbătoare se prăznuiește prin dezlegare la pește în Postul Sfintei Marii. 

Cei care pleacă în pelerinaj pe Muntele Tabor povestesc că în timpul Sfintei Liturghii se pogoară asupra Mănăstirii un nor luminos, în direcția Nazaretului. Schimbarea la Față mai este numită și Obrejenia și în satele romanești se păstrează viu spiritul acestei sărbători deoarece, în caz contrar, cei care nu țin această sărbătoare vor fi vestejiți ca florile care încep să îngălbenească din această zi, iar cei care spală în aceasta zi sunt năpădiți de ploșnițe și păduchi. 

Sursa: https://www.mediafax.ro/life-inedit/schimbarea-la-fata-sarbatorita-marti-traditii-celebrari-si-obiceiuri-magice-de-pobreajen-18264435

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie?

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie? Atunci când un membru al familiei moare, bunurile acestuia se împart la succesori. Totuși, nu de puține ori rudele ajung la neînțelegeri cu privire la moștenire. Alfă ce spune legea moșternirii și cum se împarte averea.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate. Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica!

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că nu…

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv. Numărul românilor care au între 40 şi 50 de ani şi care pleacă din ţară definitiv a crescut. Asta arată datele INS, iar motivele sunt simple: vor salarii mari și un nivel de viață mai bun.