Sâmbătă și duminică, 6-7 iulie, la Gura Râului vor fi încă o dată sărbătorite tradițiile pastorale, bujorul de munte, gastronomia specifică locului, cântecele, dansurile ciobănești și pe Junii Sibiului, prima formație de dansuri populare din România, ale cărei rădăcini se găsesc în Gura Râului.

Comuna sibiană Gura Râului îmbracă din nou haine de sărbătoare la sfârșitul acestei săptămâni, când găzduiește o dublă sărbătoare: a XX-a ediție a Festivalului ”Bujorul de Munte” şi evenimente aniversare Junii Sibiului – 80 de ani.

Astfel, sâmbătă și duminică 6-7 iulie, localnicii, invitații lor și turiștii vor retrăi frumusețea tradițiilor prin evenimente binecunoscute, ce s-au bucurat de mare succes la edițiile anterioare ale festivalului, și anume cina ca la stână, jocul junilor din Gura Râului și spectacolele folclorice de excepție.

În cadrul festivalului, vor evolua Ansamblul folcloric ”Bujorul de Munte”, format din copii şi tineri din comună, ansamblurile folclorice ”Ceata Junilor” și ”Veteranii Junilor Sibiului”, alături de interpreți de muzică populară mult îndrăgiți.

La opt decenii de activitate, Junii Sibiului vor fi sărbătoriţi la ei acasă, la poalele Cindrelului. Duminică, în premieră pentru acest eveniment, organizatorii propun publicului Concertul extraordinar ”Paul Surugiu – Fuego și Junii Sibiului”, ce va aduce în prim-plan artiști de marcă ai folclorului românesc și momente coregrafice inedite.

”Junii Sibiului sunt povestea minunată care a dat mereu sens vieții mele. M-am născut și am crescut într-o familie în care jocul popular românesc a fost pus la loc de cinste, alături de costumele populare, cântecele din popor și dragostea pentru tot ce înseamnă satul românesc.

Sunt mândră că și acum, la cei 80 de ani de existență a Junilor, Dumnezeu rânduiește să fiu sănătoasă, în mijlocul unor oameni minunați și să păstoresc această familie mare, de oameni talentați și dăruiți. Și că îi putem sărbători aici, la Gura Râului, locul binecuvântat de Dumnezeu, locul în care a început frumoasa poveste a Junilor Sibiului, ducând astfel mai departe visul tatălui meu”, declară Silvia Macrea, manager CJCPCT ”Cindrelul-Junii” Sibiu.

Festivalul ”Bujorul de Munte” este organizat de Primăria şi Consiliul Local Gura Râului, Consiliul Judeţean Sibiu și CJCPCT ”Cindrelul – Junii” Sibiu.

Parteneri sunt Asociaţia de Înfrumuseţare a Comunei Gura Râului, Asociaţia Pensiunilor Turistice din Gura Râului, Regia Publică Locală Ocolul Silvic Gura Râului, Restaurant Prima Baraj Gura Râului, Cricova.

Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Judeţean Sibiu prin Agenda de programe, proiecte şi acţiuni pentru cultură și dezvoltarea comunităţii locale în Judeţul Sibiu.

PROGRAMUL FESTIVALULUI ”BUJORUL DE MUNTE”

Sâmbătă, 6 iulie

* ora 18:00, scena festivalului, în aval de baraj

”Cina ca la stână” – spectacol folcloric, susținut de Ansamblul Folcloric ”Bujorul de Munte”Gura Râului, Anastasia Păunescu, Maria Damian, Ștefania Boboc, Andreea Câmpean, Ruth Mezie, Maria Lepindea, Ileana Conțiu, Traian Stoiță, Ansamblul Folcloric ”Ceata Junilor”,

Ionela Răspop, Ioana Brad, Ilie Medrea, Alina Pinca, Gabriela Tuță, Adriana și Mariana Anghel, Dinu Iancu Sălăjanu.

Prezintă: Traian Stoiță.

Duminică, 7 iulie

* ora 12:00, Jocul junilor din Gura Râului –  în centrul comunei

* ora 13:00 – scena festivalului, în aval de baraj

În cadrul proiectului ”Aniversare Junii Sibiului 80 de ani”: recital folcloric Ansamblul Folcloric ”Veteranii Junilor Sibiului”, Camelia Cosma Stoiță, Nelu Albu, Alina Bîcă, Marcel Părău, Cristian Pomohaci

Spectacol extraordinar Paul Surugiu (Fuego) și Junii Sibiului

Ovidiu Homorodean, Sebastian Stan, Răzvan Năstăsescu, Traian Stoiță, Oana Tomoiagă, Ștefania Narenji, Sînziana Ștefan, Ioana Ștefan, Florin Boita, Liliana Laichici, Maria Butilă, Aurora și Săndel Mihai, Adrian Neamțu

 * Petrecere bănățeană, cu Liliana Laichici și Adrian Stanca

Prezintă: Iuliana Tudor.

Activitatea CJCPCT ”Cindrelul-Junii” Sibiu este posibilă cu finanțarea acordată de Consiliul Județean Sibiu.

sursa articol: tribuna.ro

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Lista cu alocarea membrilor în consiliile locale din județul Sibiu

În data de 14.07.2020, prefectul județului Sibiu a emis Ordinul 316/2020 prin care se stabilește numărul membrilor fiecărui consiliu local din județul Sibiu, în vederea desfășurării alegerilor locale din anul 2020, în funcție de populația comunei/orașului/municipiului, după domiciliu, la data de 1 ianuarie 2020.

Ajutor de la Guvern în valoare de aproape 5 mil de lei pentru repararea drumurilor din Jud. Sibiu afectate de precipitațiile abundente

Cinci drumuri județene afectate de precipitațiile abundente înregistrate în cursul lunii iunie, precum și mai multe drumuri comunale din Sadu, Râu Sadului, Arpașu de Jos și Porumbacu de Jos vor fi refăcute cu ajutorul sprijinului financiar din partea Guvernului României, care a alocat 4,927 milioane lei pentru județul Sibiu, prin HG 531/13 iulie 2020.

Sătenii din Gura Râului ajunși în Franța

Sătenii din Gura Râului au o poveste de suflet, care demonstrează, încă…