Ministerul Educației a implementat sancțiuni severe pentru profesorii care desfășoară meditații plătite cu proprii elevi de la clasă. Profesorii care sunt depistați că încalcă aceste reguli riscă să nu mai poată preda în următorii 7 ani și mai mult, riscă să ajungă chiar în spatele gretiilor.
Conform noilor reguli din Educație, la prima abatere, profesorii primesc un avertisment scris, iar în cazul recidivei în oferirea meditațiilor plătite, ei pot fi sancționați cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă. O astfel de desfacere a contractului înseamnă că profesorii nu vor putea preda timp de 7 ani școlari. Până în prezent, sancțiunea maximă era de un an.
În plus față de consecințele administrative, profesorii sunt obligați să declare în scris, sub sancțiunile prevăzute de Codul penal, că nu oferă meditații contracost cu elevii de la clasă. Falsul în declarații se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, conform prevederilor ordinului nr. 3.051 din 11 ianuarie 2024.
Pentru a asigura conformitatea, profesorii au obligația de a completa declarația că nu desfășoară meditații cu elevii de la clasă până la data de 31 decembrie a fiecărui an. În plus, nedepunerea actelor sau nedeclararea meditațiilor constituie abatere disciplinară, iar profesorii pot fi supuși cercetării disciplinare conform prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.
Profesorii au voie, conform legii, să facă meditații, dacă acestea sunt fiscalizate, însă nu cu elevii cărora le predau la clasă.
Astfel, aceste măsuri au fost introduse pentru a preveni conflictele de interese și pentru a menține integritatea sistemului educațional, asigurându-se că relațiile dintre profesori și elevi rămân concentrare pe aspectele academice, potrivit edupedu.ro.
Abateri disciplinare sancționate mai dur
Pe lângă mărirea sancțiunilor pentru meditațiile cu elevii de la clasă, Ministerul Educației a decis înăsprirea pedepselor și pentru alte abateri disciplinare.
Printre acestea se numără faptele de violență fizică și verbală împotriva elevilor, fapte care pot pune în pericol sănătatea copiilor, manifestarea convingerilor politice sau religioase în școală, încălcarea statutului și a normelor dascălilor, dar și alte fapte care să aducă prejudiciu de imagine instituției de învățământ în care lucrează.
sursa articol: gandul.ro