Cancelarul austriac Karl Nehammer consideră că extinderea Spațiului Schengen nu este oportună și poate avea loc doar când funcționează protecția frontierelor externe, a relatat presa de la Viena, preluată de News.ro.

Cancelarul Nehammer a transmis sâmbătă, 16 septembrie, că îşi menţine vetoul, la câteva zile după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va da în judecată Austria la Curtea Europenă de Justiție, dacă va continua să blocheze aderarea țării la Schengen.

„Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează. Acesta nu este momentul potrivit”, a spus Karl Nehammer pentru publicația austriacă Kleine Zeitung. El s-a referit la controalele temporare la frontierele dintre ţările Schengen pe care le consideră justificate din cauza presiunii migraţiei la frontierele externe ale UE.

Mai mult, potrivit cotidianului Der Standard, din cauza situaţiei din Lampedusa, cancelarul Austriei ia în calcul și controale extraordinare la graniţa cu Italia. Nehammer a discutat telefonic cu omologul său din Italia, Giorgia Meloni, iar într-un interviu acordat Kleine Zeitung, cancelarul a răspuns afirmativ la întrebarea „Vom controla în curând şi frontiera cu Italia, după ce Lampedusa a declarat starea de urgenţă?”. Potrivit lui Nehammer, autorităţile austriece au intensificat operaţiunile în zona de frontieră cu Italia, ca răspuns la instituirea stării de urgenţă în Lampedusa.

„Urmărim acest lucru. Este vorba despre lupta împotriva rutelor de contrabandă”, a declarat el. Între membrii Schengen, frontierele nu sunt controlate ca atare. Cu toate acestea, este posibil să se introducă controale extraordinare pentru o perioadă. Franța, de exemplu, controlează frontiera cu Italia din cauza pericolului terorismului și a imigrației ilegale. Austria controlează deja frontierele cu Ungaria și Slovenia, având în vedere presiunea migratorie la frontierele externe ale UE.

Viena a blocat România la Schengen

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

Pe 14 decembrie 2022, președintele Klaus Iohannis a spus că nu va exista un boicot din partea statului român la adresa Austriei, dar președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut încă de atunci că România trebuie să-şi exercite dreptul de veto la interesele statului austriac. Tot Iohannis a declarat, dar pe 29 iunie anul acesta, că nu există garanții că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda viitorului Consiliu JAI din acest an și a subliniat că acest lucru va fi făcut doar atunci când vor exista elemente certe care să arate că există consens.

Pe 26 august, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Viena cu omologul său Gerhard Karner, iar acesta din urmă a spus la finalul discuțiilor că Austria își menține poziția împotriva extinderii spațiului Schengen. Premierul Marcel Ciolacu a transmis vineri, 15 septembrie, că Austria nu are niciun temei juridic pentru a bloca aderarea României la Schengen și că „este doar o atitudine abuzivă”, iar Guvernul României va da Austria în judecată la Curtea Europenă de Justiție, dacă Viena se va opune și la viitorul Consiliu JAI.

sursa articol: libertatea.ro

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Zile libere 2022: Când pică Paștele anul acesta și alte Sărbători Legale 2022

Zile libere 2022: Când pică Paștele anul acesta și alte Sărbători Legale 2022. An de an, zilele libere sunt așteptate de toată lumea cu nerăbdare, mai ales…

Adio încălzire cu lemne: prețul plătit de România la Bruxelles

Adio încălzire cu lemne: prețul plătit de România la Bruxelles. Potrivit datelor…

Statistică îngrijorătoare: Speranţa de viaţă în România mult mai mică decât în UE

Statistică îngrijorătoare: Speranţa de viaţă în România mult mai mică decât în…

Lovitură puternică pentru samsari din partea Guvernului

Lovitură puternică pentru samsari din partea Guvernului. Guvernul modifică legislația privind importurile…