Mașină electrică vs mașină pe combustie? Mașinile electrice au început deja să câștige teren în fața celor pe combustie. În doar câțiva ani, România a ajuns de la o singură stație de încărcare electrică la peste 1.000. Prețul mașinilor a scăzut la jumătate, iar oferta s-a diversificat. 

În 2015, în România exista o singură stație de încărcare pentru mașini electrice.

„Aceste mașini puteau parcurge 130 de kilometri cu un plin, iarna însemna vreo 60-70 de kilometri. În 5 ani, am ajuns de la situația în care aveam o singură stație de încărcare rapidă în toată România să avem acum câteva sute în toată țara, rapide, și avem peste 1.000 de puncte de încărcare electrice. 

Oferta de mașini electrice a crescut și ea foarte mult. La vremea respectivă, aveam 2-3 modele și majoritatea mașinilor erau în categorie 50.000 – 100.000 de euro, acum orice marcă de pe piață are și o mașină electrică în gamă”, spune Adrian Mitrea, jurnalist auto.

Mașină electrică vs mașină pe combustie? Cum se amortizează costurile și care sunt avantajele mașinilor electrice

În momentul de față, prețul mașinilor electrice este cuprins între 25 și 50.000 de euro. Numărul doritorilor a crescut ca urmare a finanțării primite de la guvern și datorită amortizării rapide a investiției.

„Diferența de preț dintre mașina aceasta și una echivalentă, pe benzină sau diesel, cu specificații similare, este de aproximativ 10-12.000 de euro. Avem acel program guvernamental de reînnoire a parcului auto, care face ca această diferență să rămână doar de 2-3.000 de euro în plus pentru această mașină. 2-3.000 de euro înseamnă diferența de cost dintre electric și benzină, pentru aproximativ un an de utilizare sau 15 – 20.000 de km”, explică Adrian Mitrea, aflat la volanul unei mașini electrice.

Din 2035, în România și în UE nu se vor mai vinde mașini noi pe combustie, așa că întreaga industrie auto va trebui să se reprofileze pe mașini electrice.

Revizia unei mașini electrice costă în jur de 150 de lei, deoarece nu are multe din componentele mașinilor clasice. Cheltuielile cu întreținerea unei mașini electrice sunt de 10-15, chiar 20 de ori mai mici decât cheltuielile pentru o mașină pe combustie. 

Pur și simplu, la revizia anuală, nu veți schimba ulei, filtre, curele de transmisie, iar banii pe toate acestea vor rămâne în buzunarul dumneavoastră. Pentru mașina electrică nu plătiți impozit, iar curentul e cel mai ieftin carburant.

„Acasă, un plin pentru această mașină costă 40 de lei, spre deosebire de stațiile rapide unde costă 120 de lei. Încărcarea lentă, la 220, durează aproximativ 30 de ore la mașina aceasta”, detaliază jurnalistul Adrian Mitrea.

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Zile libere 2022: Când pică Paștele anul acesta și alte Sărbători Legale 2022

Zile libere 2022: Când pică Paștele anul acesta și alte Sărbători Legale 2022. An de an, zilele libere sunt așteptate de toată lumea cu nerăbdare, mai ales…

Adio încălzire cu lemne: prețul plătit de România la Bruxelles

Adio încălzire cu lemne: prețul plătit de România la Bruxelles. Potrivit datelor…

Statistică îngrijorătoare: Speranţa de viaţă în România mult mai mică decât în UE

Statistică îngrijorătoare: Speranţa de viaţă în România mult mai mică decât în…

Lovitură puternică pentru samsari din partea Guvernului

Lovitură puternică pentru samsari din partea Guvernului. Guvernul modifică legislația privind importurile…