Pe data de 29 august se prăznuiește Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, sărbătoarea care încheie și anul bisericesc. Aceasta este zi de post și de rugăciune, asemănată cu Vinerea Patimilor. Așa cum creștinii postesc în fiecare vineri, se cuvine ca și în această zi de sărbătoare să postească.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezatorul?

Sfântul Ioan Botezătorul, născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia, este o figură importantă în viața creștinilor. Mama sa Elisabeta era descendenta seminției lui Aaron. Nașterea proorocului a avut loc cu șase luni înainte de nașterea lui Iisus, vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia. Zaharia rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Există o perioadă lungă din viața proorocului despre care nu se știe nimic, decât faptul că s-a retras în pustiu unde a dus o viață plină de nevoințe.

Tradiții și obiceiuri de 29 august

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul prăznuită pe data de 29 august este prăznuită și prin anumite obiceiuri și superstiții. Din popor există credința că nu trebuie să se folosească cuțitul în această zi, că nu trebuie să se mănânce varză, precum și că trebuie să se țină post negru în zi de sărbătoare. Totodată, în această zi nu se mănâncă fructe și legume cu forma roundă. 

Originea sărbătorii Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Această sărbătoare își are originea în Evanghelie. Irod, la un ospăț la care își celebra ziua de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul la cererea Irodiadei. Proorocul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod din Maherus deoarece Ioan îl mustrase pentru traiul nelegiuit cu Irodiada, soția fratelui său. Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea să ceară de la acesta capul lui Ioan Botezătorul ca răsplată dânsului pentru care fusese pe placul invitaților. Capul Sfântului Ioan a fost de trei ori pierdut și de trei ori aflat. Prima și a doua aflare a capului este sărbătorită pe 24 februarie și a treia aflare pe 25 mai. 

Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/taierea-capului-sfantului-ioan-botezatorul-traditii-si-obiceiuri-2378381

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie?

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie? Atunci când un membru al familiei moare, bunurile acestuia se împart la succesori. Totuși, nu de puține ori rudele ajung la neînțelegeri cu privire la moștenire. Alfă ce spune legea moșternirii și cum se împarte averea.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate. Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica!

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că nu…

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv. Numărul românilor care au între 40 şi 50 de ani şi care pleacă din ţară definitiv a crescut. Asta arată datele INS, iar motivele sunt simple: vor salarii mari și un nivel de viață mai bun.