În decembrie 2023, salariul mediu net a fost de 5079 lei, în creștere cu 314 lei față de luna anterioară, depășind 1100 de euro, potrivit anunțului făcut de Institutul Național de Statistică. Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, salariul net a crescut cu 15,5%.

Creșterile, influențate și de primele de sărbători

Conform INS, în decursul unui an se pot înregistra fluctuații ale câștigului salarial. Acestea sunt determinate, în principal, de acordarea primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate și duc în fine la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelului întregului an. Majorările au fost influențate și de acordarea primelor ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Domeniile cu cele mai mari creșteri

Cele mai mari majorări au fost înregistrate în rafinarea petrolului, unde salariile nete ajungeau la finele anului trecut la aproape 13.000 de lei. Majorări au fost și în extracția de cărbune, de peste 57% .

Cu aproape 35% a crescut salariul mediu și în extracția petrolului brut și a gazelor naturale. De asemenea, vorbim despre o creștere cu aproape 33% și în producția și furnizarea de energie electrică și termică, apă caldă, aer condiționat, gaze.

La polul opus, cele mai mici salarii s-au înregistrat în industria HoReCa. Angajații din hoteluri și restaurante au încasat un salariu de nici 3.000 de lei net.

Scăderi ale salariului mediu brut

Scăderi au fost observate în industria fabricării de mașini și utilaje, dar și în extracția minereurilor metalifere cu 8,8%, respectiv cu 6,2%.

În plus, s-au înregistrat scăderi între 1,0% și 3,5% în activități precum cele de curierat sau de poștă. Scăderi asemănătoare au resimțit și cei implicați în activități precum fabricarea de mobilă sau fabricarea autovehiculelor de transport rutier.

În sectorul bugetar

Bugetarii au resimțit în luna decembrie 2023, creșteri de aproximativ 5 procente ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă. Asta se datorează în principal acordării unor diferențe salariale restante, aferente lunilor anului 2023.

Celor din sănătate și asistență socială le-au crescut salariile medii cu aproape 3%.

În învățământ, veniturile au scăzut cu peste 2 procente după ce sumele pentru plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței scolare au fost reduse.

sursa articol: hotnews.ro

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român. În cursul zilei de miercuri, Guvernul german a adoptat un proiect…

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba. Pe fondul scumpirilor la carburanți care au panicat un număr mare de șoferi și care…

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe. Cei care au mai mult de două locuințe sau două mașini ar putea fi taxați în plus, bacșișul la restaurante ar urma să fie impozitat și nu este exclus să avem și o taxă pe zahăr.

Săptămâna de lucru cu 4 zile va fi legalizată și în România

Săptămâna de lucru cu 4 zile va fi legalizată și în România. După ce a fost legiferată în mai multe țări europene, săptămâna de lucru de patru zile are mari…