Legea privind limitarea plăţilor cash e pe cale să fie modificată, deşi abia a fost adoptată. Măsura a stârnit un val de reacţii şi controverse inclusiv în Coaliţia de Guvernare. Până atunci, micii comericanţi sunt la mijloc, mulţi se gândesc că trebuie să şi angajeze un om care să meargă zilnic la bancă să depună banii. Un lucru e totuşi sigur: băncile nu vor mări comisioanele la depunerile de numerar. Este decizia la care au ajuns bancherii şi guvernanţii după întâlnirea de astăzi.

Nicolae Ciucă, Liderul PNL: Am stabilit ca această măsură să fie revizuită. Revizuirea ei trebuie să se producă cât mai curând posibil. Nu avem o reţea de bancomate.

Plata cash împarte coaliţia. Deşi legea privind limitarea numerarului a fost asumată politic, totul s-ar putea schimba chiar înainte de a intra în vIgoare. PNL nu mai susţine măsura, dar PSD totuşi nu renunţă.

Marcel Ciolacu, premierul României: Prioritatea mea este combaterea evaziunii fiscale. Ştiu că s-a creat o emoţie. Nu am stat noaptea eu să gândesc măsuri de combatere a evaziunii fiscale.

Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței: Cash-ul e scump. Facilitează evaziunea. E mai greu de urmărit. E facilitat comportamentul ilegal. Cei care încalcă legea de obicei plătesc cash.

Atsfel, potrivit noii legi, dacă o persoană fizică vinde o maşină în valoare de 20 de mii de lei, doar 10 mii de lei îi poate primi cash. Restul trebuie viraţi prin bancă.

Măsura îi afectează cel mai mult pe cei care au mici afaceri la ţară

Măsura îi afectează cel mai mult pe cei care au mici afaceri la ţară. De exemplu, un comerciant are de făcut zilnic plăţi către furnizori şi le face, de regulă, la final de zi, cu banii încasaţi de la clienţi. Va fi obligat să facă drumuri la bancă, pentru a depune banii.

Poate plăti cash unei alte firme doar o mie de lei. Tot ce depăşeşte acest plafon, se face prin transfer bancar. În plus, comerciantul nu poate încheia ziua dacă are în casierie mai mult de 50.000 lei. Toate aceste plafoane ar putea fi însă schimbate.

Marcel Ciolacu, premierul României:Nu ştiu dacă modificarea plaoanelor e cea mai bună soluţie. Este cea mai mare problemă la micii întreprinzători.

Valentina Saygo, expert contabil: Sunt entităţi care nu ştiu să adapteze afacerile de pe o zi pe alta. Vor trebui să-şi crească costurile administrative. Timp şi bani. Să aibă angajat un om care să se ducă zilnic la bancă.

Comercianţii aşteaptă cu îngrijoare deciziile guvernanţilor.

Bogdan Glăvan, profesor de economie: Ar fi efecte economice şi efecte de restrângere a libertăţii individuale. Efectele economice vin din cauza că restrângerea plăţilor cash va duce la obligarea comercianţilor şi a firmelor să proceseze plăţi prin bancă, ori asta înseamnă comisioane.

Maria Acristei, proprietar burtărie: Băncile au mărit comisioanele la depuneri, ceea ce o să însemne cheltuieli în plus pentru noi ca beneficiar. Apoi există şi dificultatea timpului. Mers la bancă, depus. Costurile astea, evident că se vor duce mai departe în produsele noastre finite pentru că ele de undeva trebuiesc a fi scăzute.

Decizia finală privind plăţile cash urmează să fie luată în aceste zile

Un lucru este cert. În urma întâlnirii din această seară de la Palatul Victoria dintre reprezentamnţii guevernului şi bancheri s-a stabilit că băncile nu vor creşte comisionele la depunerile la ghiseu.

Valentina Saygo, expert contabil: Legea 70 pe 2015 a apărut în 2015. Atunci s-au introdus primele plafoane pe care le avem în vigoare acum. 5 mii, 10 mii, 50 de mii. Şi vedem că evaziunea fiscală nu a dispărut. Şi vedem în continuare şpăgi plimbate cu sacoşa. De ce ar fi de data asta diferit?

Decizia finală privind plăţile cash urmează să fie luată în aceste zile. Conform actului normativ, cei care nu respectă regulile riscă amenzi de 25% din suma ce depășește plafonul.Legea ar trebui să se aplice din 11 noiembrie

sursa articol: observatornews.ro

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român. În cursul zilei de miercuri, Guvernul german a adoptat un proiect…

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba. Pe fondul scumpirilor la carburanți care au panicat un număr mare de șoferi și care…

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe. Cei care au mai mult de două locuințe sau două mașini ar putea fi taxați în plus, bacșișul la restaurante ar urma să fie impozitat și nu este exclus să avem și o taxă pe zahăr.

Săptămâna de lucru cu 4 zile va fi legalizată și în România

Săptămâna de lucru cu 4 zile va fi legalizată și în România. După ce a fost legiferată în mai multe țări europene, săptămâna de lucru de patru zile are mari…