Putin si Kim Jong-un s-au întâlnit marți în Rusia. Întâlnirea se va concentra probabil pe dorința Rusiei de a cumpăra muniție, cu scopul de a-și reface rezervele secătuite de războiul din Ucraina.
Întâlnirea va sublinia, de asemenea, aprofundarea cooperării bilaterale, în condițiile în care cei doi lideri sunt implicați în confruntări separate cu SUA. În schimbul furnizării de muniție, Coreea de Nord va dori probabil livrări de alimente și energie și transferuri de tehnologii militare sofisticate, spun analiștii.
O întâlnire cu Putin ar fi prima pe care Kim o va avea cu un lider străin de când Coreea de Nord și-a închis granițele, în ianuarie 2020. Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată în aprilie 2019, la două luni după ce negocierile lui Kim cu președintele american de atunci, Donald Trump, s-au prăbușit.
Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a călătorit deja la Phenian în iulie și i-a cerut lui Kim să trimită mai multă muniție în Rusia, potrivit oficialilor americani. Șoigu a declarat de asemenea că Moscova și Phenianul iau în considerare organizarea de exerciții militare pentru prima dată. Nu este clar cât de departe ar putea merge cooperarea militară dintre Kim și Putin, dar orice semn de încălzire a relațiilor va îngrijora Occidentul.
Rusia încearcă în prezent să înăbușe o contraofensivă ucraineană și să prelungească războiul, în timp ce Coreea de Nord testează într-un ritm record rachete, protestând astfel față de strategia SUA de consolidare a alianțelor militare cu Coreea de Sud și Japonia.
Ce vrea Rusia de la Coreea de Nord?
Încă de anul trecut, oficialii americani au suspectat că Phenianul furnizează Moscovei obuze de artilerie, rachete și alte muniții, dintre care o mare parte sunt probabil copii ale munițiilor din epoca sovietică.
Până unde va merge prietenia?
Șoigu a declarat reporterilor că Rusia și Coreea de Nord analizează posibilitatea unui exercițiu militar bilateral. Anterior, agenția de spionaj din Coreea de Sud a declarat în fața parlamentarilor că Șoigu pare să fi propus chiar un exercițiu de antrenament trilateral care să implice China.
Oricum, acestea ar fi primele exerciții militare ale Coreei de Nord cu o țară străină de la sfârșitul Războiului din Coreea din 1950-1953. Phenianul a evitat până acum aceste exerciții comune cu o armată străină, în conformitate cu filozofia sa oficială de „autosuficiență”. Analistul Kim Taewoo a declarat că extinderea cooperării în domeniul securității între Coreea de Sud, SUA și Japonia l-ar putea determina pe Kim Jong-un să încalce acest tabu și să organizeze pentru prima dată exerciții cu Rusia și China.
Dar Nam, care este în prezent profesor la Universitatea din Coreea, a declarat că, cel mai probabil, Coreea de Nord nu va accepta oferta, deoarece aceasta ar putea să o facă și mai dependentă de China și Rusia. Park Won Gon, profesor la Universitatea Ewha Womans din Seul, a declarat că este prea devreme pentru a prezice ce ar putea produce diplomația lui Kim, dincolo de o demonstrație de sfidare față de Statele Unite.
„În orice caz, Coreea de Nord și Rusia trebuie să arate că lucrează împreună, că intensifică această cooperare”, a spus Park. „Există în mod clar domenii practice de cooperare și, de asemenea, unele aspecte simbolice pe care vor să le demonstreze Statelor Unite”, a spus acesta, potrivit Associated Press.
sursa articol: libertatea.ro