City Insurance aproape de faliment – Ce se întâmplă cu polițele RCA a milioane de români? City Insurance, liderul pieței asigurărilor din România, se află într-o situație dificilă, vecină cu falimentul. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat că firma nu dispune de suficienți bani pentru a achita daunele asumate și a trimis-o sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA).

Ultima șansă a societății este finalizarea anunțatei tranzacții cu un vehicul financiar care gestionează inclusiv bani ai Bisericii Ortodoxe din Grecia. Dacă tranzacția nu iese, urmează un faliment care va afecta de două ori șoferii români, în primul rând prin creșterea tarifelor la RCA și îngreunarea reparațiilor pentru daunele din portofoliul City și în al doilea rând ca efect al prăbușirii pieței interne a asigurărilor de garanții financiare, pe care City o controlează cu o cotă de cel puțin 80%.

City Insurance este asigurătorul care stă în spatele majorității constructorilor care lucrează cu autoritățile din România și în principal cu CNAIR, autoritatea care gestionează construcția și întreținerea drumurilor și autostrăzilor.

Legea impune companiilor care participă la licitațiile cu beneficiar instituții publice să aducă garanții de participare și de bună execuție. Aceste garanții pot veni sub formă de lichidități sau scrisori de garanție bancară, însă o variantă mult mai ieftină este polița de asigurare de garanție financiară.

City Insurance aproape de faliment – Ce se întâmplă cu polițele RCA a milioane de români? Anul trecut, City Insurance domina copios piața internă a asigurărilor

Fără acest instrument, costurile constructorilor vor crește substanțial, iar unii dintre ei vor ajunge probabil în situația de  nu mai putea participa, având în vedere că ar trebui să blocheze sume importante pentru a aduce garanțiile necesare. Garanția de bună execuție merge până la 10% din valoarea lucrării, în condițiile în care, cel puțin pe zona de drumuri și autostrăzi vorbim de lucrări de la zeci de milioane până la miliarde de euro.

City Insurance domină copios piața internă a asigurărilor de garanții financiare, cu creșteri substanțiale ale vânzărilor în ultimii ani. În 2020, de exemplu, în ciuda unei stopări aproape totale ale subscrierilor în luna decembrie, City a vândut garanții de circa 200 de milioane de lei, cu aproape 70% mai mult decât în 2019.

Aceasta este însă valoarea Primelor Brute Sbscrise, pentru că expunere companiei, adică sumele pe care societatea se obligă să le achite beneficiarului dacă firma constructoare nu își respectă obligațiile, sunt de ordinul miliardelor de lei. 

Singura concurență aparentă a City Insurance pe această piață o reprezintă  două societăți mici (Onix și ABC Asigurări)  cu afaceri aproape exclusiv în afara țării (garanții emise în principal pentru Italia) și Exim Asig, societatea a statului cu activitate aproape insignifiantă în acest moment. Practic, pentru firmele care lucrează cu autoritățile române, singura variantă este City Insurance.

City Insurance aproape de faliment – Ce se întâmplă cu polițele RCA a milioane de români? Deja garanțiile de la City sunt mai greu acceptate de beneficiari.

” Toate lucrările asigurate cu CNAIR sunt la City Insurance. Dacă firma intră în faliment, toate aceste contracte de asigurare vor fi denunțate. Din acel moment, e clar că CNAIR nu va mai accepta asemenea instrumente, iar constructorii nu vor avea decât să vină cu garanții în bani. S-ar ajunge într-o situație complicată.”, spune Gheorghe Grad, managing partner la Renomia SRBA Insurance Broker, intermediar cu un portofoliu important în această zonă.

Potrivit lui Gheorghe Grad, după ultimele anunțuri în legătură cu City Insurance se poate observa că procesul de emitere a asigurărilor de garanții financiare este mai greoi. Acest lucru, explică liderul Renomia SRBA, pentru că beneficiarii au început să fie mai reticenți în privința acestui instrument de garanție, în lumina problemelor cu care se confruntă City Insurance.

De altfel, FGA, actualul administrator al City Insurance, are, la rândul său, o politică mai prudentă în legătură cu această linie de asigurare. ” Nu este suspendată, dar mai ușor”, ne-au spus surse direct implicate. Este o decizie firească, în condițiile în care FGA trebuie să încerce, printre altele, să reducă și expunerile City Insurance.

sursa articol: economica.net

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie?

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie? Atunci când un membru al familiei moare, bunurile acestuia se împart la succesori. Totuși, nu de puține ori rudele ajung la neînțelegeri cu privire la moștenire. Alfă ce spune legea moșternirii și cum se împarte averea.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate. Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica!

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că nu…

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv. Numărul românilor care au între 40 şi 50 de ani şi care pleacă din ţară definitiv a crescut. Asta arată datele INS, iar motivele sunt simple: vor salarii mari și un nivel de viață mai bun.