Metroul din Cluj primește undă verde de la Guvern. Guvernul Ludovic Orban a lansat proiectul de realizare a magistralei de metrou la Cluj. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a adăugat că este un moment istoric. Pentru prima dată, în România este lansat un proiect de metrou în afara Bucureștiului. De asemenea, proiectul ar fi un deschizător de drumuri pentru alte orașe precum Timișoara, Iași, Brașov, Constanța, Sibiu.
“Am fost onorat să prezint în ședința de Guvern de aseară, în fața prim-ministrului Ludovic Orban și a colegilor din Cabinet, PROIECTUL de HOTĂRÂRE de GUVERN pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții. Tren Metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – Etapa I A Sistemului De Transport Metropolitan Rapid Cluj Magistrala I De Metrou Și Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1, Magistrala I de Metrou, județul Cluj.”, a scris ministrul Transporturilor pe pagina sa de Facebook.
Metroul din Cluj primește undă verde de la Guvern. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 1 Miliard de EUR!
Valoarea estimată a proiectului este de aproximativ 1 miliard de euro. Finanțarea va fi asigurată conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, după caz din fonduri externe nerambursabile; bugetele locale ale celor două UAT, precum și din alte surse legal constituite.
Din punct de vedere tehnic, proiectul noii linii are o lungime de 14,4 km și 14 stații de metrou. Acestea vor deservi Municipiul Cluj-Napoca și localitatea Florești. Noua magistrală de metrou pregătește viitorul Clujului și, totodată, dezvoltarea zonelor limitorfe Gilău și Florești.
Acest proiect de metrou, de la Cluj, are inclusă și conexiunea cu viitorul Spital Regional de Urgență. De asemenea, prin integrarea cu viitorul tren metropolitan, va asigura conectivitatea cu Gara CFR și cu Aeroportul Internațional Cluj-Napoca.
După aprobarea Hotărârii de Guvern, se va realiza studiul de fezabilitate ce va stabili indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Valoarea totală a proiectului privind studiile de prefezabilitate, de fezabilitate si PUZ este de 33,4 milioane de lei.
Studiul de prefezabilitate are valoarea este 11,1 milioane lei. Realizarea studiului de prefezabilitate a fost demarată in 30.04.2020, iar in 6 luni acest document a fost realizat și predat. În 27 și 29 octombrie, atât Consiliul Local Cluj-Napoca, cât și Consiliul Local Florești au aprobat acest studiu de prefezabilitate.
“Fără doar și poate, acesta este un moment istoric. Pentru prima dată, în România, lansăm un proiect de metrou în afara Bucureștiului. Astfel, odată cu darea in funcțiune, în București, a magistralei 5 de metrou, anul 2020 confirmă angajamentul Guvernului Ludovic Orban pentru o dezvoltare fără precedent a investițiilor în infrastructura de transport, dar și pentru proiecte de mobilitate urbană cu tehnologii moderne ce respectă condiționalitățile actuale în domeniul mediului.”, a continuat ministrul.

Proiectul ar fi un deschizător de drumuri pentru alte orașe precum Timișoara, Iași, Brașov, Constanța, Sibiu
El a felicitat Primăria Municipiului Cluj-Napoca pentru “inițiativă si determinare” și le-a mulțumit colegilor din celelalte ministere implicate pentru sprijinul acordat in promovarea acestui proiect.
“Afirm cu încredere că acest proiect este unul deschizător de drumuri pentru alte mari municipii și zone metropolitane cu o populație de peste 300.000 de locuitori, care au atât nevoia, cât și capacitatea de a implementa astfel de proiecte, iar aici mă refer la Timișoara, Iași, Brașov, Constanța, Sibiu”, a conchis șeful Transporturilor.
Există totuși și probleme. Asociația Pro Infrastrutură reclamă birocrația excesivă care poate pune în pericol accesarea finanțării europene!
Pe de altă parte, Asociația Pro Infrastructură (API) a atras atenția Guvernului asupra riscului ca proiectul metroului din Cluj să rateze acest tren al finanțării europene.
“Includerea proiectelor în acest PNRR presupune finalizarea studiilor și contractarea lucrărilor până cel târziu în anul 2022. În aceste condiții, proiectul metroului din Cluj-Napoca aflat în etapa studiului de fezabilitate este într-o cursă contra-cronometru pentru finalizarea acestui studiu, iar apoi lansarea și finalizarea licitației pentru lucrări până în 2022.
Ei bine, Primăria Cluj-Napoca pare că nu înțelege importanța acestui proiect, abordând relația cu prestatorul angajat să realizeze studiile într-o manieră ultra-birocratică, de multe ori inutilă.
Astfel, deși legea prevede derogări speciale pentru proiectele de interes național finanțate din fonduri europene, primăria a solicitat autorizații de construire, avize și numeroase formulare inutile pentru realizarea forajelor geotehnice.
Până la soluționarea acestei situații, proiectul este blocat. O întârziere de până la 6 luni în pornirea studiilor geotehnice ar putea anula șansele contractării lucrărilor în 2022 și, astfel, ar însemna ratarea finanțării europene din PNRR.”, au subliniat reprezentanții API.
sursa articol: economica.net
Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată