Unul din cei mai importanți factori care determină producerea de accidente pe șosea este alcoolul. Foarte mulți conducători auto se urcă băuți la volan și astfel se confruntă cu diverse consecințe. Vederea le este încețoșată, mintea le este tulburată, nu se pot concentra suficient de mult pentru a conduce fară probleme și provoacă accidente rutiere. Până la o anumită limită, alcoolemia este sancționată contravențional, însă la valori mari devine o problemă penală și o problemă reală pentru șoferi.

Valoarea alcoolemiei este dată de cantitatea de alcool pur prezent în sânge, cantitate înmulțită cu 0.8, adică cu densitatea alcoolului și împărțit la greutatea corporală a șoferului care a consumat băuturi. Conform Codului Rutier, șoferii care se află la volan sub influența băuturilor alcoolice având o îmbibație mai mică de 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat vor fi sancționați cu amenda prevăzută la clasa V sancțiuni, de 21 până la 50 de puncte amendă, precum și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce un vehicul timp de 180 de zile.

Daca îmbibația alcoolică este egală sau depășește valoarea de 0.40 g/l alcool pur în aerul expirat, atunci conducătorii auto pot fi pedepsiți cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. Conducătorii auto sunt duși la spital în mod obligatoriu, unde le sunt recoltate probe biologice pentru a stabili valoarea alcoolemiei. Rezultatul analizelor de sânge reprezintă și proba incriminatorie penală în instanța de judecată.

Cantitatea de alcool ce poate fi consumată de către conducătorii auto pentru a nu fi sancționați penal poate fi calculată destul de simplu de către consumatori. Pe fiecare sticlă de băutură alcoolică este scrisă cantitatea de alcool pur la suta de mililitri. În cazul berii, media este de 5 grame pe 100 ml. Consumul unui litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 de grame de alcool pur, valoare care, înmulțită cu coeficientul de 0.8 și împărțită la numărul de kilograme (spre exemplu 70), echivalează cu o alcoolemie de 0.57 grame la mie. Această valoare maximă a alcoolemiei este atinsă de conducătorii auto care consumă patru beri a câte 500 ml.

Persoanele care consumă băuturi alcoolice pe stomacul gol se confruntă cu o valoare maximă a alcoolemiei, atinsă în 20-30 de minute, metabolismul fiind mult mai rapid și alcoolul ajungând mai repede în sânge. Persoanele care mănâncă înainte să consume alcool vor înverzi fiola la 2 ore după ce au băut, abia atunci ating alcoolemia maximă.

Indiferent de băutura consumată, de mâncarea consumată, de starea de oboseală a persoanei, eliminarea alcoolului din orgaism se face cu 0.15 grame la mie pe oră, singurul factor care grăbește eliminarea fiind exercițiul fizic intens.

În cazul conducătorilor auto prinși băuți la volan, se impune preluarea probelor biologice la maxim 30 de minute și repetarea lor la 30-60 de minute pentru a vedea dacă organismul se află în faza de asimilare sau de eliminare a alcoolului, astfel să se poată face un calcul retroactiv prin care se stabilește valoarea exactă a alcoolemiei în momentul producerii faptei.

Sursa: https://m.adevarul.ro/locale/alba-iulia/cat-alcool-consuma-soferii-timp-elimina-organism-1_5961fd2c5ab6550cb8ef6e74/index.html?fbclid=IwAR2J_aTbtfaGOor_mXByM8vkEu2fP5T-514zab3p5ZuiONyCdaLg9NV5zhE

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie?

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie? Atunci când un membru al familiei moare, bunurile acestuia se împart la succesori. Totuși, nu de puține ori rudele ajung la neînțelegeri cu privire la moștenire. Alfă ce spune legea moșternirii și cum se împarte averea.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate. Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica!

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că nu…

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv. Numărul românilor care au între 40 şi 50 de ani şi care pleacă din ţară definitiv a crescut. Asta arată datele INS, iar motivele sunt simple: vor salarii mari și un nivel de viață mai bun.